Фрида Фром-Райхман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фрида Фром-Райхман
Frieda Fromm-Reichmann
американски и германски психиатър
Родена
Починала
28 април 1957 г. (67 г.)

Националност Германия
Учила вКьонигсбергски университет
Научна дейност
ОбластПсихология
Семейство
СъпругЕрих Фром (1926 – 1942)

Фрида Фром-Райхман (на немски: Frieda Fromm-Reichmann) е германска психиатърка и съвременничка на Зигмунд Фройд, която емигрира в САЩ през Втората световна война.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 23 октомври 1889 година в Карлсруе, Германска империя, в семейството на Алфред и Клара Райхман. Израства в ортодоксално еврейско семейство от средната класа. Тя е най-възрастната дъщеря в семейството на родителите си, съставено само от дъщери. Поради това, че Алфред Райхман е нямал синове, на Фрида са дадени привилегии, които не са позволени на други ортодоксални еврейски жени. Баща ѝ я окуражава да стане доктор. Тя отива в медицинско училище в Кьонигсберг през 1908 г. Завършва психиатричната си специализация през 1911 г. По време на Първата световна война отваря клиника за лечение на мозъчни наранявания на немски войници. Когато Адолф Хитлер идва на власт в Германия и евреите биват преследвани, Фрида се мести във Франция, а по-късно и в САЩ, където нейния съпруг Ерих Фром, от когото тя е била дълго разделена, и намира работа като психиатър в Чеснът Лодж, клиника за душевно болни в Мериленд.

Нейния най-известен пациент е Джоан Гриинбърг, която пише измислена автобиография за времето на престоя си в клиниката озаглавена „Никога не съм ти обещавала градина от рози“. Друг известен неин клиент е Роло Мей[1].

Основателите на института Уилям Алансън Уайт, прочут психоаналитичен институт в Ню Йорк, са Фром и Клара Томпсън, заедно с Хари Стек Съливан, Фром-Райхман, Дейвид Риъх и Джанет Риъх.

Умира на 28 април 1957 година в Роквил, САЩ.

Използвана литература[редактиране | редактиране на кода]

  • „Principles of Intensive Psychotherapy“ by Frieda Fromm-Reichmann, Publisher: University Of Chicago Press, 1960, ISBN 0-226-26599-4
  • Hornstein, Gail A. (2000). To Redeem One Person Is to Redeem the World: The Life of Frieda Fromm-Reichmann. New York: Other Press.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Разговор с др. Роло Мей [видео запис], Интервюиран от Гладис Начез. 1987.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Frieda Fromm-Reichmann в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​