Ханс-Волфганг Ромберг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ханс-Волфганг Ромберг
Hans-Wolfgang Romberg
германски доктор

Роден
Починал

Националност Германия
Учил вХумболтов университет на Берлин[1]
Медицина
Областавиационна медицина
Членува вНСДАП, СА
Престъпна дейност
Принадлежност Нацистка Германия
Престъпленияексперименти с хора
Присъдаоправдан

Ханс-Волфганг Ромберг (на немски: Hans-Wolfgang Romberg) е германски доктор и член на НСДАП.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Следва медицина от 1929 до 1935 г. в университетите в Берлин и Инсбрук. От април 1936 г. до 1938 г. работи в болница в Берлин.[2] През май 1933 г. става член на нацистката партия. Впоследствие постъпва в СА, както и във военноморските сили на Третия райх. През 1938 г. става първия помощник и по-късно ръководител на Института по авиационна медицина на Луфтвафе, където работи под ръководството на един от другите обвиняеми по делото на лекарите – Зигфрид Руф.

Ромберг е един от обвиняемите при съдебния процес на лекарите. Докторски процес се провежда от 9 декември 1946 г. до 20 август 1947 г.

По нареждане на Луфтвафе се проучва, когато пилот на вражески самолет, свален, катапултира от голяма височина и се приземява в леденостудена морска вода. По време на експеримента в концентрационния лагер Дахау е инсталирана камера, в която е възможно да се симулира свободно падане от височина 21 000 метра. От включените в опитите 200 затворници умират между 70 и 80 души. Проучването на ефекта на хипотермията върху тялото е изследвано чрез потапяне на тялото на затворника в ледена вода. Заедно с Ромберг по този случай са обвинени Руф и Велтц.

Съдът не успява да докаже участието на Велтц, Руф и Ромберг в тези експерименти и в тази връзка те са оправдани.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ромберг, Ганс-Вольфганг“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​