Ханс Вьолке

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ханс Вьолке
Роден
Починал
22 март 1943 г. (32 г.)
ПогребанМинск, Беларус
Ханс Вьолке в Общомедия

Ханс Ото Вьолке (на немски: Hans Otto Woellke); 18 февруари 1911 г., Бишофсбург (Бискупец, окръг Олщин, Варминско-Мазурско войводство, Полша.), по това време в Германската империя – 22 март 1943 г., Хатин, Логойски окръг, Белоруска ССР, СССР) – немски спортист, шампион по тласкане на гюле на летните олимпийски игри през 1936 г. Берлин. Германски полицай. Смъртта на Вьолке в битка със съветските партизани предизвиква наказателна операция, по време на която белоруското село Хатин е унищожено заедно с жителите.

Ханс Вьолке става първият германски спортист на Олимпийските игри през 1936 г., който печели златен медал при мъжете.[1] Ханс печели бронзовия медал в тласкането на гюле на Европейското първенство по лека атлетика през 1938 г. На Европейското първенство по лека атлетика през 1934 г. той завършва осми.

Вьолке е служил в берлинската полиция. След като спечели Олимпиадата, той е повишен от подофицер в лейтенант с личната заповед на Адолф Хитлер. По време на Втората световна война той е прехвърлен в полицията за сигурност (на немски: Schutzpolizei), получава чин хауптман.

Около 10:00 сутринта на 22 март 1943 г. Ханс Вьолке, който пътува от Плещеници за Минск, придружен от двама картечари, е убит в престрелка с партизани от бригадата на Василий Воронянский близо до село Хатин, окупирано от 118-и полицейски батальон с началник-щаб Григорий Васюра.[2] По германски данни Вьолке, който е ранен в рамото при обстрела на колата, е успял сам да излезе от нея и се е опитал да избяга, но е бил застрелян. Неговата смърт е причината за наказателната операция, проведена в същия ден, по време на която 149 цивилни жители на Хатин са изгорени живи, включително 75 деца.

Вьолке е повишен в чин майор посмъртно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ветер с Олимпа пепел принес // argumenti.ru, 3 август 2006. Посетен на 21 ноември 2022. (на руски)
  2. Из показаний подсудимого В.А. Мелешко на заседании Военного трибунала КБВО. г. Минск, 13 мая 1975 г. // docs.historyrussia.org. с. 125 – 128. Посетен на 3 ноември 2022. (на руски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Вьолке, Ханс“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​