Хосе Мануел Пандо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хосе Мануел Пандо
José Manuel Inocencio Pando Solares
боливийски политик и пътешественик
Президент Хосе Мануел Пандо през 1899 г.
Президент Хосе Мануел Пандо през 1899 г.

Роден
Починал
17 юни 1917 г. (67 г.)
Ла Пас, Боливия

Националност Боливия
Семейство
Подпис
Хосе Мануел Пандо в Общомедия

Хосе Мануел Иносенсио Пандо Соларес (на испански: José Manuel Inocencio Pando Solares) е боливийски военен лекар, пътешественик-изследовател, политик. Той е 25-ият президент на Боливия (25 октомври 1899 – 14 август 1904).

Ранни години (1849 – 1880)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 декември 1848 година в Лурибей, департамент Ла Пас, Боливия. Завършва медицина, става военен лекар и участва във войната с Чили през 1879 – 1880. По време на пребиваването му в армията завършва топографски курсове и участва в изработването на военни топографски карти. През 1880 се присъединява към либералната партия на Елиодор Камачо и през 1894 става неин лидер.

Изследователска дейност (1880 – 1897)[редактиране | редактиране на кода]

След като във войната с Чили, Боливия загубва излаза си на Тихия океан, Пандо започва да търси речен изход към Амазонка чрез речните системи на Пурус и Мадейра. Особено важна е безпрепятствената връзка с Амазонка за новооткритите каучуконосни райони на Боливия и Перу. В същото време границите на тези две държави с Бразилия са все още неуточнени, и огромна територия в горните течения на Журуа и Пурус и голяма част от басейните на Мадре де Диос и Бени са предмет на ожесточени спорове между съседните републики.

През 1892 – 1893 ръководи топографските заснемания в горния басейн на река Мадре де Диос, като детайлно картира и изследва десните ѝ притоци реките Инамбари и Тампобата. Двете водят началото си в Централните Анди, на север от езерото Титикака, текът на север почти паралелно и недалеч едно от друга. През 1893 подобни изследвания прави на реките Акри (десен приток на Пурус) и Пурус (3200 км, десен приток на Амазонка).

През 1894 Пандо придвижва хидрографските и топографските изследвания далеч на север от безспорната боливийска територия, като изследва част от теченията на реките Журуа (3280 км) и Жавари (1056 км, десни притоци на Амазонка). През 1897 продължава изследванията и картиранията в горния басейн на река Мадре де Диос.

През 1898 в Ла Пас излиза от печат книгата му „Exploración al Inambari“, в която живо и увлекателно разказва за изследванията извършени от него и сътрудниците му по реките Инамбари и Тампобата.

Политическа кариера (1896 – 1917)[редактиране | редактиране на кода]

От 1896 до 1899 Пандо е народен представител в Парламента от провинция Чукисака (Chuquisaca). През 1898 Пандо в качеството си на лидер на либералната партия обявява град Ла Пас за нова столица на Боливия, в резултат на което избухва гражданска война. На проведените избори през 1899 Пандо е избран за президент на Боливия и заема този пост от 25 октомври 1899 до 14 август 1904. По време на мандата си Пандо спира гражданската война и официално обявява Ла Пас за столица на Боливия, в която се намират всички административни служби, а Сукре – за официално-представителна. Обявява програма за образование на индианците, свободно изповядване на религия, признаване на гражданските бракове.

През 1903 Боливия води война с Бразилия, в която война Боливия губи значителни територии на север и изток, главно безлюдни, но в същото време тези загуби се оказват пагубни за имиджа на Пандо.

След свалянето му от власт продължава борбата с другите партии, но на 17 юни 1917 е убит недалеч от Ла Пас.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Негово име носи провинция Хосе Мануел Пандо, в департамента Ла Пас, Боливия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата José Manuel Pando в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​