Алберт Апони

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алберт Апони
Apponyi Albert György Gyula Mária
унгарски политик
Портрет от Филип де Ласло, 1897 г.
Портрет от Филип де Ласло, 1897 г.

Роден
Починал
7 февруари 1933 г. (86 г.)
Алберт Апони в Общомедия

Алберт Дьорд Апони (на унгарски: Apponyi Albert György), граф на Надяпони, е унгарски политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Алберт Апони е роден на 29 май 1846 година във Виена, където баща му Дьорд Апони е канцлер на Унгария. През 1872 година е избран в Унгарския парламент и с едно кратко прекъсване остава негов член до 1918 година. Там той е сред водачите на опозицията срещу Австро-унгарското споразумение от 1867 година, довело до създаването на Австро-Унгария.

През 1901 – 1903 година Апони е председател на Парламента, а през 1906 – 1910 и 1917 – 1918 година е министър на просветата, като по това време са приети Законите на Апони, въвеждащи задължително обучение само на унгарски в началните училища.[1] След Първата световна война той оглавява унгарската делегация на Парижката мирна конференция, която води преговорите за подписването на Трианонския договор.

Алберт Апони е известен дипломат и оратор с широки интереси, надхвърлящи сферата на политиката. Между 1904 и 1924 година той посещава няколко пъти Съединените щати, където изнася лекции и установява контакти с видни общественици, сред които са президентите Теодор Рузвелт и Уилям Тафт. Между 1911 и 1932 година е предлаган пет пъти за Нобелова награда за мир от различни унгарски организации.

Алберт Апони умира на 7 февруари 1933 година в Женева, където трябва да участва в конференция на Обществото на народите по въпросите на разоръжаването.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Stoica, Vasile. The Roumanian Question: The Roumanians and their Lands. Pittsburgh, Pittsburgh Printing Company, 1919. с. 27.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Albert Apponyi в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​