Алгонкински народи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жена от племето кри

Алгонкинските народи са едни от най-многобройните и разпространени индианци в Северна Америка, като племената им първоначално са стотици. Днес стотици хиляди жители на САЩ се определят като наследници на различни алгонкински народи. Тази класификация включва народите, които говорят алгонкински езици.

Предколониален период[редактиране | редактиране на кода]

Преди европейското нашествие повечето алгонкини се прехранват с лов и риболов, въпреки че някои обогатявали храната си като отглеждат царевица, боб, тиква и събират (най-вече оджибве) див ориз.

Колониален период[редактиране | редактиране на кода]

Когато първите европейци се заселват в Северна Америка, алгонкинските племена населяват земите в днешните Нова Англия, Ню Джърси, югоизточен Ню Йорк, Ню Брънзуик, частта от Канада, която днес е на изток от Скалистите планини, Минесота, Уискънсин, Мичиган, Илинойс, Индиана, както и за известно време Кентъки. Те са съсредоточени най-вече в Нова Англия. Родината на алгонкинските народи не е известна. Когато пристигат европейците, доминиращата ирокезка федерация редовно воюва със съседните им алгонкински народи, принуждавайки ги да се изселят в райони, необитавани от ирокези.

В продължение на около два века алгонкинските народи са основна пречка за разпространението на европейските заселници, които сключват стотици мирни договори с тях. Корнсталк, Текумсе и Понтиак са вождове, които принадлежат към алгонкинските нации.

Племена[редактиране | редактиране на кода]

Алгонкинските народи в района на Нова Англия включват мохиканите, пекотите, нарагансетите, вампаноагите, масачузетите и пенакоките, пасамакодите. Абнаките заемат Мейн и Източен Квебек. Тези племена имат известни познания в земеделието. Малиситите в Мейн, Квебек и Ню Брънсуик, както и микмаките в канадските крайморски територии се препитават главно чрез риболов. По на север се намират бетсиамитите, атикамеките, алгонкините и монтаните/наскапите (ину).

Твърди се, че беотуките (населяващи о-в Нюфаундленд) също са алгонкини, но те изчезват в началото на 19 век и не съществуват много източници за тяхната култура и език.Обичали да оцветяват телата и дрехите си с боя,от ,което идва и първото наименование за индианците ,като червенокож народ.Това е първото племе ,което са срещнали европейските заселници при пристигането си на Американският материк На запад племената оджибве/чипева, отава, потаватоми, както и различни групи кри, населяват Минесота, Уискънсин, Горен Мичиган, Западно Онтарио и канадските прерии. Племената арапахо, гро-вантри, чернокраки и шайени също живеят в Големите равнини. В Средния запад живеят шауните, кикапу, меномини, миами, и саук и фокс, много от които са изселени на отдалечени територии по време на индианското изселване. В средната и южна част на Атлантическото крайбрежие живеят поухатаните, ламбите, нантикоките, ленапите, мунсите и мохиканите.

Проблеми с племенната идентичност[редактиране | редактиране на кода]

Племенните имена, идентифициращи отделните групи алгонкински народи и техните езици, са често подвеждащи. Дори днес често има смесени бракове и близки общности между различни алгонкински народи. Езиците им са доста сходни. В Канада говорещите кри могат да се разбират, макар и с леки затруднения. Езикът на оджибве е близък до западните езици кри и говорящите тези езици отчасти могат да се разбират. Тези разделения често са налагани от европейските стремежи да ръководят местните народи и да им дават европейска политическа идентичност, която повече отговаряла на колонизаторските цели. В тези общности идентичността често е размита.