Алфонс Хердерсхе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алфонс Франсен Хердерсхе
Alphons Franssen Herderschee
нидерландски изследовател

Роден
Починал
15 август 1932 г. (59 г.)

Националност Нидерландия
Научна дейност
ОбластТопография, картография
Алфонс Франсен Хердерсхе в Общомедия

Алфонс Франсен Хердерсхе (на нидерландски: Alphons Franssen Herderschee) е нидерландски армейски офицер, изследовател, топограф и картограф.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 4 септември 1872 година в Банджермасин, Индонезия (тогава колония на Холандия). През 1892 постъпва в холандската армия и е изпратен в Холандска Източна Индия (днес Индонезия), където се отличава в няколко сражения и през 1895 за проявената смелост му е присъден офицерски чин – младши лейтенант и е награден с медал за храброст. След това постъпва в топографския отдел на холандската армия и през 1903 – 1904 възглавява експедиция в Суринам, която извършва картирания на части от страната.

От 1907 до 1915 пребивава в Холандска Нова Гвинея (Ириан Джая) като провежда две експедиции – 1909 – 1910 и 1912 – 1913.

В края на 1909 се изкачва по река Мамберамо в Северозападна Нова Гвинея и в средата на февруари 1910 открива обширна равнина дренирана от двете съставящи реки на Мамберамо – Вилиген и Иденбург (Таритау). Изследва и картира цялото течение на Вилиген, заедно с откритите от него съставящи я реки – Тарику (Руфор) и Дело.

По време на втората си експедиция от юг през 1913 се изкачва на връх Вилхелмина Топ (4790 м) в Нова Гвинея.

През 1920 се пенсионира от армията, премества се да живее в Ница, където умира на 15 август 1932 година на 59-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Alphons Franssen Herderschee в Уикипедия на нидерландски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​