Алфред Маршал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алфред Маршал
Неокласическа икономика
Alfred Marshall.jpg
Роден
Починал
Националност Великобритания
Повлиян от Леон Валрас, Вилфредо Перето, Жул Дюпи, Стенли Жевонс
Повлиява Неокласически икономисти, Джон Мейнард Кейнс, Артур Сесил Пигу, Гери Бекър
Приноси Основател на неокласическата икономика
Принципи на икономиката (1890)
Алфред Маршал в Общомедия

Алфред Маршал (на английски: Alfred Marshall) е един от най–влиятелните икономисти, професор по политическа икономия в Кеймбриджкия университет. Идеите на Маршал са повлияни от Адам Смит, Томас Малтус и Джон Стюарт Мил.

През 1890 г. Маршал пише книгата си „Принципи на политическата икономия“, в която представя теорията за търсенето и предлагането, теорията за пределната полезност и производствената теория на ценообразуването. На тези основи Маршъл стъпва, за да изведе принципа на ценовата еластичност на търсенето.

Книгата на Маршал е особено полезна с математическото представяне на принципите в икономиката, заради което се превръща и в основа на модерните учебници по тази дисциплина. Тя е била и основен учебник за много представители от следващото поколение икономисти в Англия, САЩ, Австралия и други страни.

Терминът икономика е въведен от Алфред Маршал като сбит синоним на "икономическа наука" и като заместващ по-широкия термин политическа икономия. [1][2]Според някои, неговата цел е да направи политическата икономия позитивна наука за пазарната икономика и да я освободи от идеологически пристрастия, да създаде от нея обща теория на пазарната икономика.

Ученик на Маршал е друг значим икономист - Джон Мейнард Кейнс.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Marshall, Alfred, and Mary Paley Marshall (1879). The Economics of Industry, p. 2
  2. W. Stanley Jevons (1879, 2nd ed.) The Theory of Political Economy, p. xiv.