Астел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Астел
българска музкантка
Родена
Стела Атанасова
Музикална кариера
Стилелектронна музика, симфоничен метъл
Инструментивокал, виола, пиано
Активностот 2000 г.
Семейство

Уебсайтastellmusic.wordpress.com
Астел в Общомедия

Стела Янева Атанасова (на английски: Stella Ianeva Atanasova), по-известна с псевдонима си Astell, е български изпълнител, композитор, текстописец и вокалист на група Metalwings.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Бургас, в семейството на музиканти.

Завършва Музикално училище „Панчо Владигеров“ в Бургас, със специалност виола и оперно пеене. По-късно завършва бакалавърска степен по Компютърни системи и технологии, модул компютърно музициране в Нов български университет. Завършва и магистратура в същия университет – програма Компютърни технологии в сигурността и отбраната.

През 2012 г. придобива образователна и научна степен „Доктор“, с тема „Изследване на методи и средства за създаване на компютърна алгоритмична музика“.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Участва в множество фестивали по електронна и електроакустична музика в България, като изпълнител на синтезатор и електрическа виола. Става част от дуета, който изпълнява олимпийския химн на БългарияCelebrate Humanity“, с който през 2002 г. Българския олимпийски комитет поздравява Америка по време на олимпийските игри в Солт Лейк Сити.

През есента на 2010 г. създава група „Метълуингс“ (Metalwings). В музиката си групата съчетава елементи на готик и симфоничен метъл, с оперни вокали и келтски мотиви. Metalwings участва в множество фестивали в България. Групата има няколко авторски парчета, най-популярното от които е Crying of the sun.

Астел преподава „Компютърно музициране“ и „Компютърни умения на Mac“ в софийския Нов български университет.

Освен с група Metalwings тя композира и собствена музика.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]