Ваймарски триъгълник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ваймарски триъгълник
Информация
Типмеждуправителствена организация
ОснователиХанс-Дитрих Геншер, Кшищоф Скубишевски и Ролан Дюма
Основана28 август 1991 г.
Положениедействаща организация
Езицинемски, полски и френски
Членове Германия
 Полша
 Франция
Ваймарски триъгълник в Общомедия

Ваймарски триъгълник (на немски: Weimarer Dreieck; на френски: Triangle de Weimar; на полски: Trójkąt Wajmarski) е Комитет за френско-немско-полска взаимопощ и сътрудничество. Организация, основана от министрите на външните работи на Германия, Франция и Полша с цел подобряване на сътрудничеството между трите държави.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 22 януари 1963 г. в Елисейския дворец Шарл дьо Гол и Конрад Аденауер подписват двустранен договор за приятелство между своите държави, чиято цел е да се създадат предпоставки за формиране на една стабилна и обединена Европа. На символичната дата 28 август 1991 година (рождения ден на Гьоте)[1] във Ваймар Кшищоф Скубишевски, Ханс-Дитрих Геншер и Ролан Дюма. Инициатор на срещата е немският външен министър, който кани своите колеги с цел учредяване на новата организация за сътрудничество[2].

В рамките на спогодбата се провеждат ежегодни срещи на министрите на външните работи на трите държави, на които се обсъждат въпросите на външната политика, националната сигурност и отбраната, културния и научния обмен. От 1993 г. се организират и срещи на върха (Гданск 1993, Познан 1998, Нанси 1999, Хамбах 2001, Вроцлав 2003, Нанси 2005, Метлах 2006, Варшава 2011), в които вземат участие президентите на Франция и Германия и канцлерът на Франция[2]. През 2014 г. в Берлин се провежда среща на председателите на комисиите за външни работи в парламентите на трите държави[3].

В първоначалната фаза от съществуването на организацията главната ѝ цел е насочена към установяване на демократичните принципи в политическия живот на Полша и повишавана на престижа ѝ в международен контекст. След приемането на страната в Европейския съюз през 2004 г. нейните позиции в рамките на Ваймарския триъгълник се засилват, а ролята на обединението се обвързва с търсенето на консенсус в рамките на европейската политика и засилване на диалога между Източна и Западна Европа[1].

Области на сътрудничество[редактиране | редактиране на кода]

Важна тема, която засягат общите интереси на държавите от Ваймарския триъгълник, е съвместната стратегия за въоръжените сили, националната и регионалната сигурност. Трите страни осъществяват заедно операции в Афганистан и Конго, през 2013 г. е сформирана съвместна бойна група под полско ръководство като част от ротацията на Европейската сила за бързо реагиране[4]. През юни 2015 г. внасят пред Съвета на Европа съвместно предложение за развитие на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Дейността на Ваймарския триъгълник създава и благоприятни условия за сътрудничество между отделни региони на трите държави. Функционират около 2000 френско-германски, ок. 650 германо-полски и 11 тристранни партньорства на равнище региони, наричани малки „Ваймарски триъгълници“. Друг важен елемент в дейността на обединението сферата на културата и най-вече младежкият обмен, осъществяван посредством двустранни младежки организации. Организират се дипломатически стажове и срещи на писаели и интелектуалци. През 2006 г. Комитетът за подкрепа на немско-френско-полското сътрудничество и Град Ваймар учредяват награда на името на Адам Мицкевич, която се връчва на личности, институции и региони за принос в европейското сътрудничство[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Б. Михайлова, Полша+Германия+Франция=?. Посетен на 17 октомври 2016
  2. а б Roman Przybylski, Trójkąt Weimarski. Посетен на 17 октомври 2016.
  3. а б Информация за Ваймарския триъгълник в сайта на Министерство на външните работи на Р. Полша. Посетен на 17 октомври 2016.
  4. Полша, Германия и Франция създават съвместна бойна група. Посетен на 17 октомври 2016.