Вилхелм Вунд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Вилхелм Вундт)
Направо към: навигация, търсене
Вилхелм Вунд
германски психолог
Вилхелм Вунд 
Роден: 16 август 1832 г.
Починал: 31 август 1920 г. (88 г.)

Вилхелм Максимилиан Вунд (на немски: Wilhelm Maximilian Wundt) е германски физиолог, философ, занимавa се преди всичко с логика и с теорията на познанието, както и психолог.

Вунд създава първата в света лаборатория по психология в Лайпциг, като конкретна година се посочва 1879 г., като основен метод в своята лаборатория той използва интроспекцията (самонаблюдението). Лабораторията на Вунд първоначално е била частен институт, но само две години след създаването й получава статут на държавен университетски институт. Най-известното му произведение е "Психология на народите" в 10 тома.

При Вунд са учили и множество българи, дали началото на психологията като наука в България, като Цветан Радославов (написал химна на България), д-р Кръстьо Кръстев, Никола Алексиев, Иван Шишманов, Петър Нойков, Никола Бобчев и Пенчо Славейков.

Роден е на 16 август 1832 г. в Некарау, днес част от Манхайм, и умира на 31 август 1920 г. в Гросботен, до Лайпциг. Създал първата теоретична школа в научна психология в Германия, Едуард Титченер-ученик и последовател на Вунд,по-късно в САЩ я наименува,"Структурализъм".

В негова чест астероидът 11040 Вунд носи неговото име.

Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници свързани с темата психология.