Гирлянда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гирлянди от невен за сватба
Статуя на богиня с гирлянда

Гирлянда е декоративна верижка, изработена от цветя, листа, плодове, хартия или други материали, която се закачва по празнични поводи, например като декорация на стая или маса, на коледна елха или около врата на човек. В Индия и други части на Азия цветните гирлянди служат като празничен дар при посещение на храмове, при сватби, на Нова година и т. н. Гирляндите могат да бъдат подредени една до друга или да се припокриват; краищата обикновено висят свободно.

Гирлянди се използват също в архитектурата.[1] Когато гирляндата се използва като по-обемно, стилизирано архитектурно украшение, се говори за фестон.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Думата идва от френската дума „Guirlande“ и италианската „Ghirlanda“, означаващи плитка и навлиза в българския през руския.[1]

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Гирляндите се срещат върху древни релефи, особено през елинистичния и римския период. По време на италианския Ренесанс гирляндите са включени в гротескни композиции. В стиловете на класицизма и барока те са били използвани в архитектурния ордер: ред гирлянди бил разделян от вертикални елементи под формата на антични факли или кръгли розети.

Гирлянди се правят още от древни времена. През 2006 г. в египетската Долина на царете, в саркофазите на гробниците, били намерени цветни гирлянди с вплетени златни нишки.[2][3]

Гирляндите били особено широко разпространени през периодите на френското регентство и стила рококо. Гирляндите били използвани за украса на мъжки и дамски костюми, в рамките на рисунки и гравюри те били комбинирани с картуши.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Гирлянди[редактиране | редактиране на кода]

Фестони[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Гирлянда // Речник на българския език. Институт за български език „Професор Любомир Андрейчин“. Посетен на 17.03.2021.
  2. Ancient garland in Egyptian tomb // BBC, 29.06.2006. Посетен на 17.03.2021. (на английски)
  3. Tomashevska, Marija. Sacred Floral Garlands and Collars From the New Kingdom Period and Early Third Intermediate Period in Ancient Egypt // 08.2019. Посетен на 17.03.2021. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Girlande“ и страницата „Гирлянда“ в Уикипедия на немски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.