Направо към съдържанието

Гълъбец (планина)

(пренасочване от Гълъбец (Област Софийска))
Вижте пояснителната страница за други значения на Гълъбец.

Гълъбец
Изглед към Гълъбец откъм Долно Камарци
Изглед към Гълъбец откъм Долно Камарци
42.7213° с. ш. 23.8977° и. д.
Местоположение на картата на България Софийска област
Общи данни
Местоположение Софийска областБългария
Част отСредногорско-Подбалканската област
Надм. височина925 m
Подробна карта

Гълъбец е напречен планински праг в Средногорско-Подбалканската област в Софийска област, между Камарската и Златишко-Пирдопската котловина.

Планинският праг Гълъбец се издига между Камарската котловина на запад и Златишко-Пирдопската котловина на изток, като свързва Етрополска планина на Стара планина с Ихтиманска Средна гора. Простира се от север на юг на около 15 км, а ширината му е 3 км – 4 км. Най-голямата му надморска височина е 925 м. Ридът е важен хидрографски възел, като по билото му преминава главният вододел на България между Черно и Бяло море. Западните склонове на рида се отводняват към Макоцевска река (от басейна на река Дунав), а източните – към Буновска река (от басейна на река Марица).

Ридът е образуван през неоген-кватернера и е изграден предимно от кристалинни шисти. Източните му склонове, обърнати към Златишко-Пирдопската котловина са по-стръмни от западните. Билото му е заравнено и е заето от пасища. Преобладават кафявите горски почви. Западните му по-полегати склонове са обрасли с гори от горун и габър. Има и изкуствени насаждения от иглолистни гори.

По западния му склон са разположени селата Стъргел и Долно Камарци, а по източния – село Буново.

На протежение от 12,4 км рида се пресича от първокласен път № 6 от Държавната пътна мрежа: ГКПП „Гюешево“ – Кюстендил – Перник – София – Григорево – Розино – Карлово – Трапоклово – Горно Александрово – Айтос – Житарово – Бургас.

През 2007 г. непосредствено до пътя, с изглед към село Буново и най-високия железопътен мост на Балканите[1] е построен мемориален комплекс на Васил Левски. Вградени са и барелефи на Георги Бенковски и Панайот Волов. Паметникът е придружен с цитат от Хубава си, моя горо от Любен Каравелов.

Под рида, между селата Долно Камарци и Буново е прокопан вторият по дължина (3048 м) жп тунел в България „Гълъбец“, който е част от трасето на Подбалканската жп линия София – Карлово – Бургас.

На Гълъбец е наречена улица в квартал „Подуяне“ в София (Карта).

  1. Opoznai.bg. Мемориален комплекс „Васил Левски“ – Буново. Посетен на 21 декември 2021