Джовани Верга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джовани Верга
италиански писател
Giovanni-Verga.jpg
Роден: 2 септември 1840 г.
Катания, Италия
Починал: 27 януари 1922 г.
(на 81 г.)
Сицилия, Италия

Джовани Верга (2 септември 1840 - 27 януари 1922) е италиански писател, представител на реалистично натуралистичното течение веризъм.

Описва разорението на сицилианското село в края на 19 век, без да дава отговор на социалните въпроси и без да набелязва изход от положението.

Биография[редактиране | edit source]

Верга е роден в заможно семейство в Сицилия, близо до град Катания. Баща му Джовани Батиста Каталано Верга е представител на дребните благородници, а майка му Катерина ди Мауро произхожда от богато семейство на търговец.

Верга започва литературна дейност в младежките си години с написването на историческия роман "Любов и родина", който не е издаден по настояване на местния свещеник, който е приятел на семейството и наставник на Джовани Верга. По настояване на баща му Джовани влиза в Юридическия факултет на Университета в Катания, но учи право 2 години и решава да се ангажира с книжовна дейност.

Стремежът на Верга да стане писател е подкрепен от майка му. С парите, които баща му инвестира за обучение в университета, през 1861 и 1862 г. той издава книга, посветена на освободителното движение под ръководството Джузепе Гарибалди. През 1863 г. пише поредица от реалистични творби.

През 1860 - 1864 г. служи в Националната гвардия. След това отива във Флоренция (тогава столица на Италия), по-късно в Милано.

Лично се е познавал с Емил Зола. За Верга е типична употребата на диалога като средство за психологически портрет на героя.

През 1894 г. Верга се връща в Сицилия и постепенно да се отдалечава от литературна дейност, от време на време повторно редактира (понякога значително) версиите на предишните му работи. През 1920 е избран за сенатор от родното си село.

Почива от инсулт през 1922.

Романи преведени на български:[редактиране | edit source]

  • "Семейство Малаволя" - 1881 г.
  • "Мастро дон Джезуалдо" - 1888 г.
  • "Селска чест", разкази и новели, превод Илияна Друмева, изд на БЗНС, С., 1974.