Джоузеф Блек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джоузеф Блек
(художник Уилям Ремзи)
Black Joseph.jpg
Роден
Починал
Местожителство Шотландия
Народност щотландец
Професия лекар, химик, физик
Алма матер Университет на Глазгоу
Единбургски университет
Известен с основател на термохимията
откриването на въглеродния диоксид
Джоузеф Блек в Общомедия

Джоузеф Блек (на английски език - Joseph Black) е шотландски лекар, химик и физик, известен с разработките си върху латентната топлина, специфичната топлина, както в откриването на въглеродния диоксид.

Той е основател на термохимията, която развива много концепции на термодинамиката, като топлинен капацитет, и е ментор на бъдещия учен Джеймс Ват. В негова чест, сградите на химическите факултети в Университетите на Единбург и Глазгоу, носят неговото име.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в семйството на търговец на вино, който родом е от Белфаст, Ирландия, но пътува често до Бордо, Франция, по търговски дела. По майчина линия произхожда от шотландско семейство, което също се занимава с лозаро-винарство. Поради тази причина, постъпва в Университета на Глазгоу, а по-късно продължава образованието си по медицина в Единбург.

През 1756 година става професоро в Глазгоу, а от 1766 година преподава в Единбургския университет. През 1783 година Джозеф Блек става почетен член на Руската Имперска Академия на Науките в Петербург, Русия, а през през 1789 година и на Академията на науките в Париж.

Джоузеф Блек не се е женил никога през живота си.

Умира на 71 години в Единбург, Шотландия.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]