Древни села в Северна Сирия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антични селища в Северна Сирия
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
В регистъраAncient Villages of Northern Syria
РегионАзия и Океания
Местоположение Сирия
Типкултурно наследство
Критерии(iii), (iv), (v)
Вписване2011  (35-а сесия)
Площ12,290 ha
36.3342° с. ш. 36.8442° и. д.
Местоположение в Сирия
Антични селища в Северна Сирия в Общомедия

Античните селища в Северна Сирия (на английски: Ancient Villages of Northern Syria – Древни села в Северна Сирия), наричани още Мъртви градове или Забравени градове, са група от 700 изоставени селища в северозападната част на Сирия. Включени са в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 2011 г.

Около 40 селища са групирани в 8 археологически парка. Разположени са на територията на мухафазите Халеб и Идлиб.

Намират се в район от възвишения, богат на варовик, познат като Варовиковия масив. Съдържат многобройни останки от архитектурата на прехода от късната античност към раннохристиянския византийски период. Руините обхващат площ от 20 – 40 км ширина и 140 км дължина и са обособени в 3 групи – съответно в 3-те дяла на Варовиковия масив:

  • северна (в северозападната част на мухафаза Халеб) по Кюрдските планини и Симеоновата планина (с храма на Симеон Стълпник);
  • централна (в северната част на мухафаза Идлиб) по планината Харим, и
  • южна група (в южната част на мухафаза Идлиб) по планината Зауия.

Селищата са издигнати в периода от 1 до 7 век и са изоставени през 8 – 10 век вследствие от арабско-ислямските завоевания. Разположени по главните търговски пътища във Византийската империя, те са изключително процъфтяващи през античността. Когато северната територия на някогашната Древна Сирия и сирохетските царства е овладяна от арабите, тези маршрути се променят и селищата губят предходното си търговско и стопанско значение. Това принуждава заселниците им да търсят други места за пребиваване и препитание – развитите по онова време арабски центрове и градове на Омаядите.

Руините на античните селища са много добре запазени, показвайки автентичния вид на епохата, когато са били строени и обитавани. По местата им продължават археологическите разкопки и възстановителни дейности въпреки гражданската война в Сирия от 2011 – 2012 г. Някои от селищата са труднодостъпни, но за сметка на това по-добре опазили се във времето и консервирали се до 21 век, като в тях могат да се видят късноантични и ранносредновековни постройки, езически храмове, църкви, цистерни, бани, къщи и дори преси за вино.

Панорама[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]