Енисей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Енисей при град Красноярск
Сливането на Малък и Голям Енисей при град Кизил

Енисѐй (на руски Енисей) е река в Русия.

Ако дължината на реката се отчете от мястото на сливане на реките Голям Енисей и Малък Енисей (Бий-Хем и Каа-Хем на тувински), тя е 3487 km. За начало на Енисей се приемат изворите на Малък Енисей, при което дъжината на реката става 4287 km. Малък Енисей извира от планината Източни Саяни в Монголия и преминава през република Тува. Влива се в Северния ледовит океан (Карско море) чрез делта.

Енисей е сред най-дългите реки на Земята. Той е втората по големина река в Азия и най-голямата в Русия. Тече от юг на север, между Средносибирското плато и Западносибирската равнина. Площта на речния му басейн е 2 580 000 km².

Водите му се използват за производство на електроенергия (Саяно-Сушенската, Майнската, Красноярската ВЕЦ) и за водоснабдяване. Режимът му е непостянен, пълноводен е когато се топят ледниците и снеговете в планините. Средният дебит е 19 600 m3/s (максимален - 190 000 m3/s, минимален - 2700 m3/s).

Максималната дълбочина на Енисей е 24 метра, а средната дълбочина - 14 метра.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Растителността около реката е изобилна. Някои от по-редките дървета, които се намират само в този район на Русия, са: Сибирски бор (Pinus sibirica) и Сибирска лиственица (Larix sibirica). В праисторически времена, около 6 000 год. пр. Хр., белият бор (Pinus sylvestris) е растял в изобилие около реката.

Река Енисей също приютява и много екземпляри птици, сред които е сивата врана (Corvus cornix).