Об

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Об.

Пристанището в Барнаул на река Об

Об (на руски Обь) е река в западен Сибир, най-дългата в Русия. Образува се близо до град Бийск от сливането на река Бия, извираща от езерото Телецкое и река Катун, извираща от ледник на връх Белуха високо в Алтай. Реката тече на север, северозапад и отново на север и се влива в Северния ледовит океанОбския залив).

Об се разделя на повече от един ръкав, особено след вливането на Иртиш. Извираща от Китай, Иртиш всъщност е по-дълга от Об до мястото на сливането им. Основните притоци на Об са:

Плавателните пътища в басейна на Об имат обща дължина от 5800 км. Чрез Турн, приток на вливащата се в Иртиш Тобол, се осъществява връзка с железопътната линия Екатеринбург-Перм при Тюмен и оттам към реките Кама и Волга в сърцето на Русия. Дължината на Об е 3700 км, а площта на водосборната ѝ област е 2 600 000км².

Общата дължина на системата Об-Иртиш, втората по дължина в Азия, е около 5410 км. Най-голямото речно пристанище на Иртиш е Омск, лежащо на Транссибирската железопътна линия. Система от канали, дълга 350 км и използваща река Кет, свързва Об с река Енисей.

В южния си край при Барнаул Об е замръзнала от началото на ноември до края на април, а при Салехард, на 60 км от устието си — от края на октомври до началото на юни. Първите параходи по реката са пуснати през 1845.

По-важните градове на река Об са:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]