Свердловска област

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Свердловска област
информация
(информация)
Герб на Свердловска област
(информация)
Свердловска област на картата на Русия
Административен център Екатеринбург
Губернатор Евгений Куйвашев
Федерален окръг Уралски федерален окръг
Площ
194 100 км2
Население
4 428 229 души (2005)
Гъстота
23/kм2
Часова зона UTC +6
Автомобилен код 66,96,196

Свердловска област е субект на Руската Федерация, образувана е на 17 януари 1934 г.

Територията на областта е почти 195 хил. км² - 1,2% от територията на РФ. Разположена е в средната и северната част от Урал, а също и западните покрайнини на огромната Западносибирска низина.

Административният център на Свердловска област е град Екатеринбург.

Икономика[редактиране | edit source]

Полезни изкопаеми[редактиране | edit source]

Свердловска област е изключително богата на полезните изкопаеми: злато, платина, азбест, боксит, желязо, никел, хром, и мед. Това определя и характера на местната регионална икономика, в която преобладаващи отрасли са рудодобив и металургическа промишленост.

Промишленност[редактиране | edit source]

В структурата на промишления комплекс доминират черната и цветната металургия (съответно 31% и 19% от обема на промишленото производство), обогатяване на уран и обогатяване на железни руди, машиностроене.

Уралската металургия започва да се развива още през 1703 г. Свердловска област заема второ място в Русия по обема на промишлено производство, тук са разположени предприятията "Качканарски рудодобивен комбинат "Ванадий", "Уралмаш", "Богословски алуминиев завод" и "Уралски алуминиеви заводи".

Сред машиностроителните отрасли преобладава "тежкия военно-промишлен комплекс" (производство на бронетанкова техника и боеприпаси), а също и тежко индустриално машиностроене (оборудоване за добивната, енергийната и химическа промишленност).

Транспорт[редактиране | edit source]

Свердловска област е важен транспортен възел. През нея преминават железопътни, автомобилни и въздушни магистрали от общонационално значение, в това число Транссибирската железопътна магистрала.

Връзки[редактиране | edit source]