Томск

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Томск
Томск
— Град —
Знаме    Герб
Tomsk from jet.jpg
Русия
Red pog.png
Томск
Томска област
Red pog.png
Томск
Страна Флаг на Русия Русия
Федерален субект Томска област
Надм. височина 80 m
Население (2011) Повишение 524 300 души
Основаване 1604
Град от 1629
Пощенски код 634xxx
Телефонен код +7 3822
МПС код 70
Часова зона UTC+7:00
Официален сайт http://www.admin.tomsk.ru/
Томск в Общомедия

Томск (на руски: Томск) е град в Русия, административен център на Томска област и Томски район. Населението на града през 2011 година е 524 300 души. Той е на 34-то място по население в Русия. Градът е известен с разкошната си дървена архитектура.

История[редактиране | edit source]

Селището е основано през 1604 година, през 1629 година получава статут на град. На 20 януари 1604 г. в Москва в двора на руския цар Борис Годунов пристигат пратеници, начело с княза на еущинските татари Тоян, които молят земите им да минат под властта на Руското царство, а на брега на река Том да бъде издигната крепост за защита от войнствените съседи на еущинците — енисейските киргизи и калмиките. На 25 март 1604 г. цар Борис Годунов изпраща водача на казаците Гавраил Писемски и Василий Тирков от Тоболск със задача да основат крепост на брега на река Том, на татарска територия, и да приобщят обработваемите земи и жителите в околността към Руската държава. Томската крепост е построена на южния склон на Воскресенския хълм с изглед към десния бряг на река Том, на 60 км от мястото, където тя се влива в Об и в близост до устието на малката река Ушайка. Към 7 октомври 1604 г. всички строителни работи са приключили.

Томск е важен стратегически военен център през целия XVII век, като подсигурява безопасността на местното население — през 1614 г., 1617 г., 1657 г. и 1698 г. успешно отблъсква номадските набези. През XVIII век руската държавна граница се премества далеч на юг и на изток, нападенията престават и Томск губи своето значение на отбранителен център. От средата на XVIII век до съветската епоха Томск е място за заточение — в града са изпратени в изгнание Ибрахим Ханибал, Гаврил Батенков, Михаил Бакунин, Николай Ердман, Густав Шпет, Николай Клюев. През 1719 г. Томск влиза в пределите на Енисейската провинция, през 1726 г. – на Тоболската, а през 1782 г. получава статут на областен град в Тоболската губерния. След създаването на Сибирския тракт (сухопътен търговски маршрут от европейската част на Русия до Китай), минаващ от Москва през Томск до Кяхта в Задбайкалието, градът се превръща във важен център на транзитна търговия.

Постепенно градът се разраства и достига до статут на регионален административен център — през 1804 г. се превръща в център на обширната Томска губерния, която включва територии от днешната Република Алтай, Алтайския край, Кемеровската, Новосибирската и Томската области, Източно-Казахстанската област (дн. Казахстан), западните части от Хакасия и Красноярския край. В началото на XIX век, с цел подсигуряване на по-добри перспективи за развитие на града, е създаден Общ градоустройствен план за развитие. Първоначалният проект за планиране, реконструкция и развитие на града, съставен от томския геодезист С. Зверев през 1820-1824 г., е предоставен за експертиза от В. Гесте през 1824 г. Гесте внася промени в проекта и да го връща „за проверка на местоположението" в Томск. Вариантът, предложен от петербургския архитект е разгледан в Томск, като са изказани забележки относно това дали той е достатъчно съобразен с топографията и други местни условия на околната среда.

Проектът отново постъпва в бюрото в Петербург, където се уточнява, че става въпрос за „забележките от Томск". Проектът включва значително увеличение на градските зони и площади, като в основата на планировката са залегнали особеностите в релефа на местността. В южната част на града, на хълма Юрта, е проектиран нов градски център, като планираният комплекс от едромащабни административни сгради трябва да образува ансамбъл със свързания чрез Почтамската улица Градски площад. Център на целия комплекс се планира да бъде Православната катедрала. След окончателното утвърждаване на местоположението Общият градоустройствен план е одобрен от император Николай I.

В началото на XIX век градът се превръща не само в административен, но и в културен и икономически център на Югозападен Сибир. От началото на 1830-те години населението на Томск нараства бързо благодарение на увеличаващото се производство на злато в Сибир. Този процес продължава до средата на XIX век. При строителството на Транссибирската железопътна линия в края на XIX век мястото за мост през река Об е избрано значително по-на юг от Томск. В резултат на това се формира селище, което по-късно се нарича Новосибирск, третият по големина град в Руската Федерация към момента. Томск се оказва встрани от железопътната линия, и въпреки че през 1896 г. е построена железопътна отсечка до него, това не помага на икономиката на града и той постепенно губи своята значимост на транспортен възел.

През втората половина на XIX — началото на XX век Томск е един от центровете на сибирския регионализъм, един от лидерите на който е видният руски учен Григорий Потанин. През август 1917 г., между Февруарската и Октомврийската революции, на Общосибирска конференция на обществените организации в Томск е приета „Резолюция по въпроса за автономията на Сибир“. През първата половина на октомври същата година, също в Томск, е избран Сибирски областен съвет. Съветският режим в Томск е обявен на 6 декември 1917 г., а на 26 януари 1918 г. Томският градски съвет разпуска Сибирската областна Дума. В резултат на Чехословашкия метеж на 31 май 1918 г. Томск преминава под властта на белогвардейците. През март 1919 г., нелегалната болшевишка партия под ръководството на Илмер подготвя въстание, но е разкрита, а участниците й – разстреляни.

География[редактиране | edit source]

Градът е разположен в Западен Сибир, по брега на река Том, в югозападната част на Сибирския федерален окръг.

Градът е разделен на 2 административни окръга, които се разделят по на 2 района:

  • Южен окръг (Кировски и Съветски район)
  • Северен окръг (Ленински и Октомврийски район)

Забележителности[редактиране | edit source]

В град Томск много интересни атракции, принадлежащи към различни епохи, включително и уникални паметници на дървена архитектура.