Завоюването на полюса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Завоюването на полюса
À la conquête du pôle
Постер на филма от 1912 г.
Постер на филма от 1912 г.
РежисьориЖорж Мелиес
ПродуцентиШарл Пате
СценаристиЖорж Мелиес
Базиран на„Необикновени пътешествия“ на Жул Верн
В ролитеЖорж Мелиес
Филмово студиоСтар Филм
РазпространителПате
Жанрприключение
фентъзи
Премиера3 май 1912
Времетраене33 минути
Страна Франция
Езикнямфренски субтитри)
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie
Завоюването на полюса в Общомедия

„Завоюването на полюса“ (на френски: À la conquête du pôle) е френски пълнометражен игрален ням филм от 1912 г. на Жорж Мелиес, който режисира, пише сценарии и взима участие като актьор в него. Лентата свободна адаптация на поредицата на Жул Верн „Необикновени пътешествия“ и вдъхновена от тогавашни известни събития за пътувания към полюсите. Сюжетът следва приключенията на международна група от авантюристи, които тръгват на експедиция към Северния полюс, където се натъкват на човекоядно снежно чудовище и се борят с магнетичната сила на гигантска игла.

Това е един от последните филми на Мелиес реализиран от френската филмова компания „Пате“. Филмът е възхваляван от критиката, но търпи финансво провал, което допринася за банкротирането на режисьора през следващата година. В днешно време „Завоюването на полюса“ и смятан за шедьовър и един от най-добрите филми на Мелиес.[1]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Екип от шестима международни изследователи, водени от професор Мабул, се отправя на пътешествие към Северния полюс с помощта на футаристично летящо изобретение наречено „въздухобус“. Там се изправят в битка срещу снежен гигант.

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

През 1911 г. Жорж Мелиес реализира само един филм, необичайно за него, който прави по 80 ленти на година. Заглавието на филма е „Сънят на Барон Мюнхаузен“ и продуктът дори не е пуснат на екрана от продуцентите „Пате“. Лентата вижда бял свят едва 1943 г. Следващият продукт на Мелиес е „Завладяването на полюса“, неговият най-дълъг и вероятно най-скъп филм, който се снима през зимата на 1911-12 и излиза през май 1912 г.[2]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ezra 2000, с. 33.
  2. Wass, Janne. [The Conquest of the Pole  „The Conquest of the Pole“] // Scifist, 3 април 2018. Посетен на 3 май 2024. (на английски)

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Ezra, Elizabeth. Georges Méliès, Manchester. Manchester University Press, 2000. ISBN 0-7190-5395-1. (на английски)