Зокум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Зокум
Nerium oleander flowers leaves.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 LC bg.svg
Незастрашен
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Gentianales
семейство: Apocynaceae Олеандрови
род: Nerium
вид: N. oleander Зокум
Научно наименование
Уикивидове Nerium
Linnaeus, 1753
Уикивидове Nerium oleander
Linnaeus, 1753
Зокум в Общомедия

Зокум или Олеандър (Nerium oleander) - род вечнозелени многогодишни храсти и дървета от семейство Тойнови. Съществуват 3 вида. Срещат се в Средиземноморието и субтропична Азия. В България се отглежда обикновен зокум, който е отровен - съдържа глюкозид, близък до строфанина. Отглежда се като декоративно цвете, с красиви червени, бели, жълти и розови ароматни цветове. Използва се в медицината при сърдечно-съдови проблеми. Широко се използва по света за украса на градини и паркове. Цъфти през лятото.

Токсичност[редактиране | редактиране на кода]

Олеандърът е едно от най-отровните растения в света и съдържа безброй много токсични съединения, много от които са смъртоносни за хората и особено децата. Въпреки този факт, често може да се срещне растението в училищни дворове. Токсичността на олеандъра е изключително висока и е докладвано, че в някои случаи малко количество може да бъде смъртоносно или да има почти смъртоносен ефект. Цялото растение включително сока са токсични и могат да предизвикат враждебна реакция. Олеандъра може да съхрани токсичността си дори след като изсъхне. Смята се, че едно листо може да се окаже смъртоносно за дете или пеленаче. В южна Индия има безбройни докладвани самоубийства на хора консумирали олеандрови семена под формата на каша. Повечето животни могат да умрат от това растение.

Ефекти от отравяне Реакциите от това растение са: поглъщането може да предизвика едновременно гастрочревни и сърдечни негативни ефекти. Гастрочревните симптоми включват повдигане и повръщане, увеличено слюноотделяне, абдоминална(коремна) болка, диария, която може да включва кръв. Сърдечните симптоми включват променлив сърдечен ритъм. Крайниците могат да станат бледи и студени поради лошата циркулация. Реакцията от отравяне може да въздейства на централната нервна система. Тези симптоми включват сънливост, треперения на мускулите, припадъци, колапс и дори кома, която може да доведе до смърт. Сока на олеандъра може да предизвика кожно дразнение, тежки очни възпаления и алергични реакции характеризирани с дерматити.