Красимир Гергов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Красимир Гергов
български бизнесмен
Роден

Националност България
Предприемаческа дейност
Работил вNews Corporation

Красимир Петров Гергов е български бизнесмен и бивш щатен служител на Държавна сигурност (ДС и УБО)[1][2].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Красимир Гергов е роден на 30 септември 1961 г. в София. Внук е на „ветерана – комунист“ Марин Бончев Туевски, който е първият комунистически кмет на Правец – родното село на Тодор Живков. Вуйчо на Гергов е небезизвестният генерал от гаражите на УБО Бончо Маринов Бончев. Основният му бизнес е свързан с рекламата и медиите в България. Завършва ВИФ „Георги Димитров“ със специалност „Туризъм, алпинизъм и ориентиране“ и специализира World Report в американската медийна компания CNN, Атланта и Лондон.

През 1994 г. Гергов придобива правото за излъчване на американската телевизия CNN за България и създава първата частна национална телевизия в България с програмата на CNN Телевизия Триада. Телевизията излъчва ефирно в София на мястото на френската TV5 Monde. Създател е и на първото частно национално радио в България, съвместно с Radio Free Europe (RFE) – Радио „Свободна Европа“, по-късно закрито и променено на Z-Rock.

Работи в сферата на туризма и инвестира в голф комплекси в България.

Красимир Гергов е смятан за най-влиятелната личност в рекламния и медиен бизнес в България, често е обявяван и за монополист. Той консултира и е собственик на някои от най-големите инвеститори в българския медиен пазар: News Corporation – компанията, бивш собственик на Болкан Нюз Корпорейшън и настоящ такъв на „Fox International Channels Bulgaria“ (Fox Life, Fox Crime, National Geographic Channel и други) и Central European Media Enterprises – компанията, собственик на „БТВ Медиа Груп“ (bTV, bTV Comedy, bTV Cinema, bTV Action, RING.BG). От 2007 до 2009 г. е съсобственик на телевизия TV2 след вливането на негово дружество с CTN. Собственик е на Оберон Радио Макс (на радиостанциите Melody, Зи рок, FM+, Радио Фреш и 105.6 Новините сега, а преди беше и съдружник на Радиокомпания Си Джей.

Голф[редактиране | редактиране на кода]

През 2001 г. Красимир Гергов основава Българската голф асоциация (БГА)[3], чийто президент е. Красимир Гергов създава българското голф общество и започва изграждането на спортни комплекси в България.[4]

С идеята за развитие на голф-туризъм, той стартира проектите:

  • „St. Sofia Golf Club & Spa“ – първото проектирано по стандартите на Американската голф асоциация в България.
  • „Black Sea Rama Golf & Villas“ – проектирано от Гари Плеър. На игрището се провеждат кръгове от турнирите на Европейската асоциация по голф.
  • „Thracian Cliffs“

Длъжности[редактиране | редактиране на кода]

Красимир Гергов е председател на управителния съвет на Асоциацията на рекламните агенции[5] в България от 1996 г. Член на International Advertising Association (IAA)[6]. От 2001 г. е Председател на Управителния съвет на Българска голф асоциация. Председател е на Националния борд по туризъм от 2008 г. От 2008 г. е член на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, с ресор Маркетинг и реклама и Председател на медийната комисия[7] През 2009 г. създава и оглавява клуб „Дипломация и Бизнес“, в който членуват дипломатите от чуждестранните представителства в България.[8]

Красимир Гергов е президент на рекламна агенция „KRES“.

Медиен бизнес[редактиране | редактиране на кода]

От създаването на първата частна национална телевизия БТВ Красимир Гергов е смятан от медиите и обществото за неин неофициален собственик, въпреки че той официално е обявен за консултант за България и Сърбия на Болкан Нюз Корпорейшън – официалния собственик на медията. До края на 2009 г. в България съществува законова забрана собственици на рекламни агенции да притежават дялове от електронни медии. Тази законова промяна става известна с името „Поправката Гергов“, защото въпреки общоевропейската практика инвеститорите да имат собственост както в рекламни агенции, така и в медии, в България забраната е приета именно за да попречи на Красимир Гергов да стане собственик на най-голямата медия в България. След като News Corporation продават bTV, bTV Cinema и bTV Comedy на Central European Media Enterprises Ltd.[9] и отпадането на т.нар. „Поправка Гергов“, през юни 2010 г. Красимир Гергов официално обявява участието си през годините в проекта bTV[10][11].

Критика[редактиране | редактиране на кода]

Красимир Гергов е критикуван заради нерегламентираното си участие като съсобственик на bTV и други медийни фирми, което признава чак през май 2010[12], след като отпада законовата забрана собственици на рекламни агенции да притежават дялове от електронни медии. Името му се свързва с тенденциите за монополизация на медийния пазар в България[13][14].

Гергов е критикуван от Андрей Ковачев от партия Зелените поради факта, че редица негови строежи и проекти попадат в защитени зони, унищожавайки ендемитни местообитания и допринасяйки за презастрояването на българското Черноморие.[15]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Решение №72 от 03.08.2009 г. – електронни медии // Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, 2009. Посетен на 3 август 2009.
  2. Весислава Антонова. Радосвет Радев и Красимир Гергов са агенти на ДС // Капитал, 3 август 2009. Архивиран от оригинала на 2009-10-01. Посетен на 30 септември 2009.
  3. Сайт на Българската голф асоциация
  4. „Станахме атрактивна голф дестинация“, в. „Монитор“, 2 октомври 2010 г.
  5. Сайт на българската асоциация на комуникационните агенции
  6. International Advertising Association
  7. „БФС може да делегира права на лигата“, Topsport.bg, 19 февруари 2009 г.
  8. „Клуб дипломация и бизнес на една година“ Архив на оригинала от 2011-09-27 в Wayback Machine., в. „Класа“, 28 юни 2010 г.
  9. „CME“: Официално прессъобщение за продажбата на bTV // Архивиран от оригинала на 2010-05-07. Посетен на 2010-07-08.
  10. „bTV“: Красимир Гергов, интервю за десетата годишнина на медията“
  11. „СМЕ: Красимир Гергов е член на надзорния съвет на „БТВ медиа груп“, в. „Дневник“, 11 юни 2010 г.
  12. „Красимир Гергов призна, че е бил и е собственик в Би Ти Ви“, в. „Дневник“, 1 юни 2010 г.: Например в кои точно медии е имал прикрита собственост през годините и в кои има сега. Защото и в публичните регистри името му все още не фигурира като собственик в медийни фирми.; „Красимир Гергов: Българските медии са вече достатъчно големи деца“, bTV, 01.06.2010 г.
  13. „В полза на Красимир Гергов или срещу неговия монопол?“, bulgaria-news.bg, 28 януари 2010 г.
  14. Мария Дерменджиева, Йонко Грозев, Александър Кашъмов, Казусът „Красимир Гергов“ и СЕМ“, Svobodata.com, 27 септември 2009 г.
  15. „Андрей Ковачев от „Зелените“: Красимир Гергов помля Белите хълмове край морето“, интервю на Нели Томова, e-vestnik.bg, 9 юли 2008 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]