Лидия Ковачева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лидия Ковачева
българска природолечителка
Родена
Починала

Лидия Николаева Ковачева е българска природолечителка и художник.

Болести[редактиране | редактиране на кода]

На тридесетгодишна възраст получава туберкулозно огнище в единия си бял дроб. Следват 10 години, които тя прекарва по лекарски кабинети, диспансери и санаториуми. Въпреки лечението се появяват нови болести: двустранна белодробна туберкулоза, цироза на черния дроб и тежка депресия. Лекуващият я лекар прогнозира, че ѝ остават 2-3 месеца живот. Има наднормено тегло и тялото ѝ е подпухнало.[1]

„Вечен студент“ по медицина[редактиране | редактиране на кода]

В този критичен момент от своя живот Лидия Ковачева научава за лечебното гладуване. Тъй като тогава в България няма лекар-специалист, занимаващ се с това, тя се заема да търси материали и да изучава принципите на гладолечението. Запознава се с трудовете на Хербърт Шелтън, Аре Веерланд, Ал. Залманов, Пол Брег, Юрий Николаев и други. Самата тя казва, че се е превърнала във „вечен студент“ по медицина. Лидия Ковачева стига до извода, че човешкият организъм притежава способността да се самовъзстановява и самолекува, и това трябва да става безболезнено, неагресивно, с лекота и ласка.

Последователи[редактиране | редактиране на кода]

Някои от нейните последователи са д-р Георги Гайдурков, д-р Вергиния Георгиева, д-р Людмила Емилова, диетолога-специалист по лечебно хранене Георги Славов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Лидия Ковачева - Целебният глад (1992).