Мамиконян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Арменски медал с Вартан Мамикониан

Мамиконяните или Мамиконианите (на латински: Mamikonian, Mamikoneans; на арменски: Մամիկոնյան) e арменска благородническа фамилия, която доминира политически в Армения между 4 и 8 век. Тя владеела арменските региони Тарон, Сасун, Багреванд и други.

Според Мовсес Хоренаци фамилията произлиза от двамата китайски благородници Мамик и Конак, които се противипоставят на тъхния полубрат Chenbakur, владетелят на Chenks или Китай. Те били победени и бягат при краля на Партия, който не ги връща обратно, а ги изпраща в Армения, където Мамик става прародител на Мамиконяните.

Според Фавстос Бузанд те са потомци на династията Хан на Китай и са независими от Аршакидите.

Теория от 1920-те постулира, че Chenk не са китайците, а етническа група от Трансоксиана (или Трансоксания, Мавераннахра и Вараруд, древното име на Амударя), както например са били и тохарите.

Едуард Гибън предполага в книгата си "Залез и упадък на Римската империя", че основателят на Мамиконяните не е китаец, а само е дошъл от Китайското царство и че Мамгон е от скитски произход.

Някои днешни историци са на мнение, че Мамиконяните са потомци на вождовете на племето Tzan (на средновековен арменски: Chanik - Ճանիք/Ճենիք; на средновековен гръцки: Tzannoi). Племето Tzans е живяло в планинските региони в южен Трабзон. Историците смятат, че мнението за китайския произход идва от подобието на думите Chanik и Chen-k (арменски за Китай, China).

Експанзия на династията Мамикониан.

Списък на принцовете Мамиконян[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]