Амударя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Амударя
Afghanistan - Tajikistan Bridge Completion.jpg
Мост над Амударя между Таджикистан и Афганистан
Дължина 2 400 km
Координати 37°06′21″ с. ш. 68°18′23″ и. д. / 37.105833° с. ш. 68.306389° и. д.
Разположение Азия
Извира от планината Хиндукуш, Афганистан
Влива се в Аралско море
Ширина на устието 10 000 км2/s
Водосборен басейн 309 000 км2/s
Среден отток 1 330 м3/s
Aral map.png
Карта на района около Аралско море. Държавите, които са поне частично в басейна на Амударя, са показани в жълто.
Амударя, космическа снимка на делтата, ноември 1994.

Амударя (آمودریا на фарси) е най-дългата река в Средна Азия, вливаща се в Аралско море на територията на Узбекистан. Плавателна е в продължение на 1 450 km. Цялата и дължина е 2 400 km.

Дар на фарси означава река, море или океан. Предполага се, че Аму произлиза от името на града Амул, който сега се нарича Туркменабат. В античността Амударя е била известна като Окс.

Извира в Памир, където е позната като Памирската река, минава през Зоркул и продължава на изток до Иштраг. Там завива първо на север и после на североизток през Хиндукуш (като река Пяндж), образувайки границата между Афганистан и Таджикистан и след това границата между Афганистан и Узбекистан в продължение на около 200 km, преминавайки през Термез и Афгано-узбекистанския мост на дружбата. По-нататък следва границата между Афганистан и Туркменистан в продължение на още 100 km преди да влезе в Туркменистан при Керки. Вече като Амударя тече през Туркменистан от юг към север, минавайки Туркменабат, и образувайки границата между Туркменистан и Узбекистан от Халкабат нататък. След това реката се разделя на множество канали, които по-рано, при вливането в Аралско море, са формирали делтата ѝ, минавайки Ургенч, Дашховуз и други градове, но вече не достигат онова, което е останало от морето, и се губят в пустинята.

Използването на водите на Амударя за напояване е главен фактор за смаляването на Аралско море от края на 1950-те години насам.

Историческите документи твърдят, че в различни периоди реката се е вливала в Аралско море (от юг), Каспийско море (от изток) или и в двете, подобно на Сърдаря.