Матей Бел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Матей Бел
лутерански пастор, педагог и енциклопедист
Портрет от Йохан Якоб Хайд
Портрет от Йохан Якоб Хайд

Роден
Починал
29 август 1749 г. (65 г.)
Пресбург, Кралство Унгария

Религиялутеранство
Учил вХале-Витенбергски университет
ПсевдонимMilownjk Božjho Slowa[1]
Meliboeus[1]
Milownjk Bedliwý[1]
Milownjk Božjch PřiKázánj[1]
Bujdosó Magyarfi[1]
НаградиЧлен на Британското кралско научно дружество
Матей Бел в Общомедия

Матей Бел или Матиас Бел (на немски: Matthias Bel; на унгарски: Bél Mátyás; на словашки: Matej Bel; на латински: Matthias Belius) е лутерански пастор и енциклопедист от Кралство Унгария. Описва се сам като „славянин по език, унгарец по народност и германец по ерудиция“.

Приноси[редактиране | редактиране на кода]

Матей Бел активно допринася в областта на педагогиката, философията, филологията, историята и теологията. Основател е на унгарската географска наука и пионер на описателната етнография и икономика.

Като учител, Бел пише учебници, въвежда за първи път обучението по природни науки и набляга на значението на илюстративните помощни средства, както и на експерименталното обучение. Методите му се разпространяват и имат модернизиращ ефект из цялото Кралство Унгария.

Като филолог, Бей е първият, изучавал староунгарската писменост (т.нар. „унгарски руни“) и еволюцията на унгарския литературен език. Редактира и публикува нова версия на превода на Гаспар Кароли на Библията. Пише граматики за унгарски, латински и немски език, като в граматиката по немски прави преглед на германските езикови общности и диалекти в Унгария. Проявява се и като плодовит преводач и редактор в областта на религиозната литература.

През 1735 година Бел подготвя проект за създаването на научна академия, базирана в Пресбург, днес Братислава. С това той е един от първопроходниците на Словашката академия на науките, създадена през 1942 година.

На негово име е кръстен Университета „Матей Бел“ в Банска Бистрица.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Matthias Bel в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

  1. а б в г д jn19992000065 // Посетен на 30 август 2020 г.