Мелания Млада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мелания Млада
християнска Светица
Родена
383 г.
Починала
31 декември 439 г. (56 г.)
Канонизация
Празник31 декември
Мелания Млада в Общомедия

Мелания или Мелани Млада (на латински: Melania, Melanie; * 383, Рим; † 31 декември 439, Елеонски хълм, Йерусалим, Израел) е християнска светица. Известна е като най-богатата за времето си жена в Рим, но се лишава от тях в полза на нуждаещите се.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Света Мелания Млада

Мелания е дъщеря на Валерий Публикола (или Попликола), който има палат в Рим, и на Цейония Албина (отначало езичница), дъщеря на Цейоний Руфий Албин. По бащина линия тя е внучка на Света Мелания Стара и Валерий Максим Василий, който е проконсул на Ахея и префект на Рим (praefectus urbi Romae между 361 и 363 г.). Тя е правнучка по бащина линия на Луций Валерий Максим Василий (консул 327 г.) и втората му съпруга Вулкация.

Тя трябва да се омъжи по настояване на нейната фамилия на 13 години за Пиниан, който е на 17. И двете им деца умират малко след раждането си и те решават да живеят във въздържание.

Мелания е много впечатлена от Йероним Блажени, който е секретар на папа Дамас I. С времето тя продава собствеността си и с част от парите купува 8000 роби, които освобождава (както вероятно и повечето от първоначалните си), а друга - подарява на бедните, както и на църкви и манастири. Тя предприема поклоннически пътувания до обителите на Августин Блажени и на Кирил Александрийски в Северна Африка и до манастирите в Египет.

През 417 г. тя отива със съпруга си в Светите земи. След неговата смърт през 431 г. тя живее като отшелничка в една палатка на Елеонския хълм - на това място е основан манастир. Последните си 50 златни монети Мелания Млада дава на епископа на Йерусалим за социални проекти.

Източници[редактиране | редактиране на кода]