Северна Африка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Страните в Северна Африка

В региона на Северна Африка са разположени Западна Сахара, Мароко , Алжир, Тунис , Либия и Египет. Те имат широк излаз на Средиземно море. Мароко има излаз и на Атлантическия океан, а Египет - и на Червено море. С изключение на Тунис, страните са големи по територия. Алжир е на второ място в Африка след Судан. Северноафриканските държави са богати на полезни изкопаеми,като нефт.Северна Африка е географски, културен и исторически район част от континента Африка. В него се включват страните:

Канарските острови, Еритрея и Етиопия понякога също се причисляват към Северна Африка, както и Азорските острови и островите Мадейра.

Магреб е наименование за Северозападна Африка, частта от Северна Африка, включваща само Алжир, Западна Сахара, Либия, Мавритания, Мароко и Тунис, т.е. изключваща долината на река Нил. В различните езици и контексти може да включва различни държави.

Някои от държавите, в частност Египет и Либия, са считани за част от Близкия Изток поради по-добрите им връзки със страните от югозападна Азия в сравнение с връзките с другите страни от Северна Африка.

Египет е държава на два континента, защото Синайският полуостров е част от Азия.

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.