Митишчи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Митишчи
Мытищи
— град —
Знаме
      
Герб
Страна Русия
Федерален субектМосковска област
Площ34,59 km²
Надм. височина150 m
Население183 224 души (2014)
5297 души/km²
Основаване1460 г.
Град от1925 г.
Пощенски код141000 – 141021
Телефонен код+7 495
МПС код50, 90, 150, 190
Часова зонаUTC+3:00
Официален сайтmytyshi.ru
Митишчи в Общомедия

Мити́шчи (на руски: Мытищи) е град в Русия, Московска област, административен център на Митишчински район (но не влиза в състава му).

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът отстои на 19 km североизточно от столицата Москва, свързан е с железопътната линия Москва – Ярославъл. През територията на града протичат Яуза и други по-малки реки.

Населението на града е 183 224 души (1 януари 2014).[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Името му идва от руската дума мыто (мито), понеже в миналото е събирана такса за тегленето на кораби по суша в района между реките Яуза (ляв приток на Москва) и Клязма (ляв приток на Ока). Дори на герба на града е изобразена плаваща ладия.

Основан е през 1460 година. Статута си на град получава през 1925 година.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Градът се развива като промишлен център от средата на ХІХ век. Има железопътна гара от 1862 г. Построен е вагоностроителен завод през 1897 г., а скоро след него – и първият в страната завод за изкуствена коприна.

Главният отрасъл за града е машиностроенето. Най-известен е завод „Метровагонмаш“ за метровагони), приборостроенето, електротехническата промишленост. Произвеждат се вагони, самосвали, електронна апаратура, кабели и др.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Науката е представена от редица научноизследователски и развойни институти, сред които: НИИ по радиоизмервателни уреди, НИИ по хигиена „Ф. Ф. Ерисман“, Главен институт по проектиране на предприятия за изкуствено влакно и др.

Висше образование се предлага от: Московски университет по гората, Руски университет по кооперацията, филиал на университет.

В града функционират следните културни учреждения: историко-художествен музей, музей по опазване на природата, минералогичен музей, картинна галерия, драматичен театър, куклен театър, дом на културата, дворец на младежта и др.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]