Облаците летят на запад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Облаците летят на запад
Clouds Fly West
РежисьориВеселин Чолаков
СценаристиВеселин Чолаков
Премиерамарт 2010
Времетраене22 мин.
Страна България
ЕзикБългарски
Външни препратки
Официален сайт
IMDb

Облаците летят на запад е български късометражен филм от края на 2009 година, режисиран от Веселин Чолаков.

За създаване на сцените от филма са използвани редица способи за анимиране като компютърна и реално нарисувана на ръка анимация, 3D изображения и motion graphics.

Филмът прави премиера едновременно на Европейския независим филмов фестивал в Париж и на филмовия фестивал на Университета на Торонто през март 2010 година.

До този момент Облаците летят на запад е получил три номинации за Най-добър студентски филм, две за Най-добър късометражен, Награда на публиката, специално отличие за впечатляващи специални ефекти и е част от официалната селекция на още десетки уважавани международни филмови фестивала в САЩ и Европа.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В самото начоло филмът разказва историята на човечеството още от нашето зараждане в Африка. Действието продължава да се развива 200 000 години по-късно и хиляди километри по-далеч с безпрецедентното развитие и невиждания технологичен напредък на XXI век, с пренаселената и все пак потъваща в отчуждение Земя.

Филмът засяга и въпроса за това как ние българите успяваме да извървим пътя от социализъм до нашата жадувана демокрация, но също и за всичко това, което губим, преследвайки я.

Във филма се преплитат няколко сюжетни нишки, които в крайна сметка създадават всестранен образ на световни проблеми като като урбанизация, глобализация, нарастващото световно население и миграцията, породена от локални конфликти. Филмът е по действителен случай за човек в непознат град, без приятел, с когото да говори, с единствения начин да преживява като свири на акордеон...

Отразяване в медиите[редактиране | редактиране на кода]

В средата на месец юни 2010 филмът достигна най-високата си точка на популярност в българското медийно пространство. Тогава информация за филма се разпространяваше в централните емисии новини на почти всички национални телевизии и радиа, в националните всекидневници и седмичници, както и от стотици уебсайтове.

Световно разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Дати на премиерите по страни[редактиране | редактиране на кода]

Фестивални участия и награди[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]