Оливър Уилямсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Оливър И. Уилямсън
Нова институционална икономика
Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-42.jpg
Роден
27 септември 1932 г. (1932-09-27) (82 г.)
Националност САЩ
Институция Калифорнийски университет, Бъркли
Поле Микроикономика
Alma mater Карнеги-Мелон (доктор по философия 1963)
Станфорд (магистърска степен по бизнес администрация 1960)
МИТ (бакалавър 1955)
Повлиян от Роналд Коуз
Хърбърт Саймън
Ричард Кайерт
Ян Родерик Макнийл
Повлиява Пол Л. Джоков
Награди Нобелова награда за икономика (2009)
Информация в IDEAS/RePEc
Оливър И. Уилямсън в Общомедия

Оливър Итън Уилямсън (роден 27 септември 1932) е американски икономист и автор в областта на икономика на транзакционните стойности. През 2009 е награден с Нобелова награда за икономика за "неговия анализ на икономическото управление, особено за границите на фирмата",[1], която споделя с Елинор Остром.

Студент на Роналд Коуз, Хърбърт Саймън и Ричард Кайерт, Уилямсън получава степен бакалавър по мениджмънт в Училището по менъджмънт "Слоан", МИТ през 1955, магистър по бизнес администрация от Станфорд през 1960 и докторска степен от Университета Карнеги Мелон 1963. От 1965 до 1983 е професор в Университета на Пенсилвания и от 1983 до 1988 Гордън Б. Туииди професор по Икономика на правото и организацията в Йейл. Той е държал професорски места по бизнес администрация, икономика и право в Калифорнийския университет, Бъркли от 1988, а в момента е Едгар Ф. Касиер емеритус професор в Хаас уилище по бизнес в Калифорнийския университет, Бъркли [2]

През 80-те и 90-те години, Уилямсън е бил много влиятелен по време на дебатите отнасящи се за границите между публичния и частния сектор. Това го постига чрез привличане на вниманието на високо технологично ниво към съответствията и различията между пазарното и непазарното взимане на решения, управлението и предоставянето на услуги.

Фокусът му върху разходите за транзакции му помага да разграничи повтарящите се договаряния от една страна, и специфичните взаимоотношения по договорите. Например, за да отговори на ежедневните или на седмичните си нужди една електрическа компания ще е нужно да извършва повтарящо се закупуване на въглища на спот пазара, което от своя страна е повтарящо се договаряне. Но с течение на времето се очертават дълготрайни бизнес взаимоотношения с определен доставчик и следователно разликата в иконимиката на взаимоотношенията ще е чувствително различна, според Уилямсън.

Избрани статии[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sveriges Riksbank's Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2009. Sveriges Riksbank, 12 October 2009. Посетен на 2009-10-12..
  2. Curriculum Vitae of Oliver E. Williamson. // University of California, Berkeley.

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Oliver E. Williamson“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.  

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]