Джордж Акерлоф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джордж Акерлоф
Кейнсианска икономика
George Akerlof.jpg
Роден
17 юни 1940 г. (1940-06-17) (74 г.)
Ню Хейвън, САЩ
Националност САЩ
Институция Калифорнийски университет, Бъркли
Alma mater МИТ (докторат)
Йейл (бакалавър)
Повлиян от Робърт Солоу
Повлиява Робърт Шилер
Приноси Информационна асиметрия,
ефективни възнаграждения
Награди Нобелова награда за икономика (2001)
Информация в IDEAS/RePEc
Джордж Акерлоф в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Джордж Артър Акерлоф (на английски George Arthur Akerlof) е американски икономист и Кошланд професор по икономика в Калифорнийския университет, Бъркли.

Акерлоф е може би най-добре известен за неговата статия "Пазар за лимони: несигурност на качеството и пазарен механизъм", публикувана в Quarterly Journal of Economics през 1970, в която идентифицира някои сериозни проблеми, които засягат пазарите, характеризирани от асиметрична информация, това е една публикация, заради която всъщност той получава Нобелова награда за икономика. ("Лимони" се наричат в Америка дефектни нови коли)

Нобелова награда[редактиране | редактиране на кода]

През 1966 получава докторска степен от Масачусетският технологичен институт. През 2001 получава Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел, заедно с Майкъл Спенс и Джоузеф Щиглиц. В последната си творба, Акерлоф и неговия сътрудник, Рейчъл Крантон от Универсутеата Диук. въвежда социална идентичност в официален, икономически анализ, създавайки по този начин областта на Идентичната Икономика. Въз основа на социалната психология и много области извън икономиката, Акерлоф и Крантон твърдят, че лицата нмямат преференции само върху различните стоки и услуги. Те също се придържат към социалните норми за това как различни хора трябва да се държат. Нормите са свързани със социалните идентичности на човека. Тези идеи за първи път се появяват в статията "Икономика и идентичност", публикувана в "Тримесечното Списание за Икономика" през 2000 г.