Осуалд Ейвъри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Осуалд Ейвъри
американски лекар
Осуалд Ейвъри 
Роден: 21 октомври 1877
Халифакс, Канада
Починал: 20 февруари 1955  (на 77 години)
Нашвил, САЩ

Осуалд Ейвъри (на английски: Oswald Avery) 21 октомври 1877 г., Халифакс, Канада20 февруари, 1955 г., Нашвил, САЩ е американски лекар и изследовател.

Роден е на 21 октомври 1877 г. в Халифакс, Нова Скотия, Канада, от родители англичани, наскоро емигрирали в Канада. През 1877 г. семейството се премества в Ню-Йорк. Завършва хуманитарни науки в университета Колгейт през 1900 г., но явно чувствайки, че призванието му не е там, записва и завършва медицина в Колежа на лекарите и хирурзите в Ню-Йорк през 1904 г.

След кратка лекарска практика, през 1907 г. постъпва в Лабораториите Хоугланд в Бруклин, където провежда бактериологични изследвания. През 1913 г. постъпва на работа в Рокфелеровия институт за медицински изследвания, след покана от неговия директор. През следващите десетилетия работи върху опита по трансформация на бактерият Streptococcus pneumoniae, проведен през 1928 г. от Fred Griffit.

Streptococcus pneumoniae, известен още като пневмокок, причинява пневмония и е силно летален за мишки. Вирулентността се дължи на полизахаридната му капсула. Безкапсулните пневмококи са напълно безопасни за опитните животни. Griffit установява, че смес от убити инкапсулирани вирулентни пневмококи и живи безкупсулни невирулентни пневмококи убива мишките. Заключението от опита е, че генетичен материал от убитите бактерии преминава в живите невирулентни бактерии. Естеството на материала по това време обаче не е могло да бъде изяснено.

O. Avery, заедно с C.MacLeod and M. MacCarty успяват да изолират трансформиращата субстанция и установяват, че невирулентен щам бактерий се превръща във вирулентен, когато към културата се прибави пречистена ДНК. През 1944 г. публикуват резултатите си и в публикацията, макар и съвсем предпазливо, излагат хипотезата, че "Ако резултатите на настоящото изследване върху химичната природа на трансформацията бъдат потвърдени, то нуклеиновите киселини трябва да се смятат като притежаващи биологична специфичност". Казано с други думи, в ДНК е съсредоточена наследствеността. Тяхната хипотеза е потвърдена след по-малко от десет години.