Палестрина (град)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Палестрина.

Палестрина
Palestrina
2012-09-07 Palestrina panorama.jpg
Италия
Red pog.png
Палестрина
Лацио
Red pog.png
Палестрина
Страна Флаг на Италия Италия
Регион Лацио
Провинция Рим
Население 21 334 души
Пощенски код 36
Телефонен код 06
Официален сайт http://www.comune.palestrina.rm.it/
Палестрина в Общомедия

Палестрина, античният Пренест (на италиански Palestrina, Praeneste, Πραίνεστος) е град и община в провинция Рим, регион Лацио, Централна Италия.

Градът има 21 334 жители (31 декември 2009). Намира се на 37 км източно от Рим и 52 км западно от Фрозиноне. Свързва се от древни времена чрез Via Prenestina с Рим, a от Средновековието най-важен път е Via Casilina, днес Strada Statale 6.

Гръдът е построен в тераса-формат на стръмното плато Monte Ginestro, част от планината Monti Prenestini.

История[редактиране | редактиране на кода]

Древен Пренест

Основател на древния град Пренест (Praeneste, Πραίνεστος) e митологичният Цекул. Споменава се и Пренест, син на Латин и внук на Одисей и Телегон, син на Одисей и Цирцея. Соперед Страбон градът е гръцки и се казвал Polystephanos, някои учени смятат, че е на италиките.

Храм Fortuna Primigenia, рек. от Пиетро да Кортона

Градът е основан през 8 или 7 век пр.н.е. като колония на Алба Лонга. Рим обявява война на Пренест през 382 пр.н.е. и впоследствие през 380 пр.н.е. пренестиците стигат до стените на Рим. Тогава Тит Квинкций Цинцинат Капитолин е избран за диктатор. Римляните превземат осемте града, владени от Пренест и Пренест капитулира. Диктаторът донася една статуя на Юпитер Император от Пренест и я постава на Капитолий с гордия надпис: Юпитър и боговете дадоха на диктатор Т. Квинкций да завоюва 9 града. (Iuppiter atque divi omnes hoc dederunt ut T. Quinctius dictator oppida novem caperet.).

През 82 пр.н.е. Пренест играе отново важна роля при битките на Гай Марий Младши и Луций Корнелий Сула. Марий се скрил в града, но е заловен от Квинт Лукреций Офела, генерал на Сула. 12000 пренестаци са убити по заповед на Сула, a градът е ограбен. Става суланска колония и заради чистия си въздух място за вили на императори, учени и писатели.

Градът е бил прочут с храма на Фортуна, Fortuna Primigenia и оракула sortes Praenestinae.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Палестрина
Починали в Палестрина