Радлер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Ра́длер (Radler, колоездач) е напитка от бира и лимонада (Biermischgetränk) с дълга история от немско-говорящите региони. По рецепта се състои от 50%/50% или 60%/40% смес от различни видове бира и безалкохолна напитка - газирана вода или лимонада. Изобретяването на Ра́длера често се приписва на Мюнхенския пивовар и гастроном Франц Хавиер Кюглер (Franz Xaver Kugler), който започва да предлага Ра́длер в своята пивоварна Кюглер Алм през 1922 г. Според легендата, когато бирата започвала да се изчерпва, Франц Кюглер започвал да я разрежда с лимонада, за да има достатъчно напитка за всички желаещи. С времето посетителите започнали да харесват съчетанието на горчивия вкус на бирата, със сланкия и киселия вкус на лимонадата и така коктейлът станал популарен. Въпреки това, историците се отнасят скептично към тази легенда и отбелязват, че рецептати за смес от различни бири и безалкохолни напитки се споменава още през 1912 г.

Спорно е откъде произлиза името на напитката, но се предполага, че има връзка с немската дума Radler, която означава колоездене или колоездач. Вероятно защото велосипедите са широкоразпространено средство за транспорт в големите индустриални градове в Германия в началото на ХХ век и повечето посетители на пивоварните са идвали до заведенията на колело.

Днес Ра́длерът вече не е просто Баварска напитка и се предлага в цяла Германия, както и в Австрия, Чехия, Хърватия, Унгария, Словения, Северна Италия, Република Македония, България и други държави. Лекотата на лимонадата и утоляването на жаждата от бирата правят Ра́длера особено популярна напитка през летните месеци.