Румен Бояджиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Румен Бояджиев
български музикант
Роден
15 април 1953 г. (71 г.)

Националност България
Учил вНационална музикална академия
Работилпевец, композитор, аранжор, музикален продуцент
Музикална кариера
Стилпоп, рок, прогресив рок
Инструментиклавирен инструмент
Гластенор, контратенор, фалцет
Активност1972 – понастоящем
ЛейбълБалкантон, Контрапункти
Участник вФСБ
Свързани изпълнителиФСБ
Семейство
ДецаРумен Бояджиев-син, Борислав Бояджиев

Уебсайтrumenboyadjiev.com

Румен Бояджиев е български поп и рок певец, музикант, композитор, аранжор и музикален продуцент; съосновател на рок група „ФСБ“.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 април 1953 г. в София. От четиригодишен учи пиано и солфеж. Още от малък има разностранни интереси в области извън музиката – литература, физика, техника. Завършва 7 гимназия в София, където основава първата си рок група, на която е китарист и соло вокалист.

През 1971 г. Румен Бояджиев е приет във Факултета по журналистика на Софийския университет, но решава, че неговата съдба е музиката. На следващата година е приет в Инструменталния факултет на Музикалната академия. Има шанс да попадне в „обществото“ на проф. д-р Добри Палиев, създател на школа по ударни инструменти. На него Румен Бояджиев дължи осъзнаването и осмислянето на звука като феномен в музиката, на звуковата среда като уникално изразно средство. Развива и интереса си към физиката и акустиката, като се самообразова технически.

Музиката, която слуша – Мишел Фюген, Жан Люк Понти, Вангелис, Исао Томита, Клод Ларсон, Емерсън, Лейк енд Палмър, Патрик Мораз, Джон Маклафлин, всички артисти на прогресив рока от 1970-те години, затвърждават у Бояджиев идеята за собствена група, с която да реализира собствената си музика. Идеята подкрепя духовният му баща и музикален съветник Константин Драгнев. Щастливото запознанство на Бояджиев с Константин Цеков и Александър Бахаров, споделените вкусове, критерии и мечти за нещо ново, непостигано и неосъществимо в България, ражда триото „ФСБ“ през 1975 г. Тримата музиканти осъвременяват смисъла на понятието аранжимент и звукозапис, а самият Бояджиев е новатор в областта на електронните музикални инструменти и синтезатори, капацитет в областта на електронния звук и компютърните музикални програми.

Автор е на повече от 250 и аранжор на над 600 песни за много от известните български поп изпълнители. Пише музика за документални и игрални филми, театрална, приложна, детска музика. Музикален продуцент е на редица албуми на артисти и групи, между които „Пиромания“, „Тъмно“, Роберта. През 1993 г. получава националната награда „Продуцент на годината“, учредена от вестник „Ритъм“. За своето творчество Румен Бояджиев получава следните награди:

  • Мелодия на годината – 1986 (в съавторство с К. Цеков)
  • Грами – 1989 (в съавторство с К. Цеков);
  • Цялостен принос – 1993;
  • Цялостен принос за българския рок – 1999;
  • Цялостен принос в развитието на българската култура – 2000;

След 1995 г. Бояджиев основава собственото си звукозаписно студио „Контрапункти“, където се занимава с постпродукция, хард диск рекординг, дигитален мастеринг и съраунд технологии. Основава и продуцентска къща „Контрапункти“, която се занимава с организаторски, мениджърски, издателски и други дейности в областта на музикалното изкуство.

Журира в редица национални и международни фестивали и конкурси. Автор е на официалните сигнали на програма „Хоризонт“ на БНР и на новинарската емисия „По света и у нас“ на БНТ. Член е на Международното общество на аудиоинженерите „А Ес Конвенция“, един от основателите на Асоциацията на звукозаписните студиа в България (БНАПЗ). Член е на Съюза на българските филмови дейци и на Съюза на българските композитори.

През 2016 г. издава първия си студиен албум, озаглавен „Бяло“ и включващ 14 песни. Музиката и аранжиментите на всички песни са на Румен Бояджиев, а текстовете – на Даниела Кузманова и Радой Киров.[1] В интервю певецът споделя за албума си: „Соло албумът „Бяло“ е малко закъснял, на фона на 40-годишнината на ФСБ. Но мога да се гордея с него – това е един красив и добре звучащ продукт.[2]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни албуми[редактиране | редактиране на кода]

Година Албум Вид Издател Каталожен номер
2016 „Бяло“[1][2][3] CD Контрапункти KPA0020

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]