Сириус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Художествено изображение на Сириус А и Б

Сириус или α (α CMa, Alpha Canis Majoris) от съзвездието Голямо куче е най-ярката звезда на небосклона. Името произлиза от древногръцкото Σείριος. Нейната звездна величина е -1,46, почти два пъти по-ярка от Канопус, следващата по яркост звезда, което я прави петият по яркост обект след Слънцето, Луната, Венера и Марс (когато планетата е в противостояние е в списъка с обектите, по-ярки от Сириус). Сириус е и една от най-близките до нас звезди - намира се само на 9 светлинни години от Слънчевата система.

Това, което невъоръженото око възприема като една звезда всъщност е двойна звездна система, състояща се от бяла главна звезда от спектрален тип A1V, наречена "Сириус А" и бледо бяло джудже компаньон от спектрален тип DA2, наречено " Сириус Б”.

"Сириус" изглежда светъл поради близостта му до Земята. На разстояние от 2,6 парсека (8.6 светлинни-години), системата "Сириус" е една от нашите близки съседи. Сириус А е около два пъти по-масивна от слънцето и е с Абсолютна Величина на Видимост равна на 1,42. Тя е 25 пъти повече, отколкото на Слънцето, но значително по-ниска в сравнение с други ярки звезди като Канопус или Ригел. Системата е на възраст между 200 и 300 милиона години. Той е първоначално състоящ се от две синкави ярки звезди. По-масивната от тях - Сириус Б, използвала ресурсите си и става червен гигант преди да разпръсне своите външни пластове и да се превърне в сегашното си състояние на бяло джудже, което е станало преди около 120 милиона години.

"Сириус" е известен също разговорно като "Кучешка звезда", което се отразява на неговата известност в съзвездието, Голямо куче. Тя е предмет на повече митове и фолклор от всяка друга звезда с изключение на Слънцето. Изгрева на Сириус отбелязал прилива на Нил в Древен Египет и "Кучешките дни ” на лятото за древните гърци, а за Полинезийците то отбелязва зимата и е важна звезда за плаване в Тихия океан.

Поради своята яркост, Сириус лесно може да бъде наблюдавана с невъоръжено око, стига да не е закрита от облаци или да изчезва напълно на фона на градските светлини.