Станислав Доспевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Станислав Доспевски
български възрожденски художник
Станислав Доспевски 
Роден: 3 декември 1823 г.(1823-12-03)
Самоков, днес България
Починал: 6 януари 1878 г. (на 54 г.)
Цариград, днес Турция

Станислав Доспевски е псевдонимът на Зафир Зограф - син на Димитър Зограф и племенник на Захари Зограф. Той е виден представител на Самоковската художествена школа и един от най-значителните възрожденски художници и иконописци. Доспевски е един от първите българи с академично художествено образование.

Биография[редактиране | edit source]

Роден е на 3 декември 1823 година в град Самоков. Отначало учи в родния си град, а после продължава образованието си в Пловдив. От малък навлиза в изкуството, като помага на баща си в изписването на иконите в Пловдивската църква Света Неделя. През 1850 година заминава за Москва, където учи в Московското Художествено училище за живопис, скулптура и архитектура, а по-късно, от 1853 до 1856 в Императорската Художествена академия в Петербург в класа на Ф. А. Бруни.

След завръщането си в България се преименува на Доспевски и става родоначалник на светския реалистичен портрет. Живее в Пазарджик и Самоков, но продължава да рисува в Пловдив.

В разгара на Руско-турската война през август 1877 г. Доспевски е арестуван от турските власти, затворен най-напред в кауша в Пловдив, а после е изпратен по влака в Цариград.

Умира след заразяване с тиф в един от затворите на Цариград на 6 януари 1878 година, погребан бил в двора на българската черква "Свети Стефан".[1]

На негово име е наречен

пенева

о едно от началните училища в град Самоков — НУ "Станислав Доспевски".

Правнучка на Станислав Доспевски е преводачката Нели Доспевска.

Литература[редактиране | edit source]

  • Захариев, В. Станислав Доспевски. София, 1971.
  • Рошковска, А. Станислав Доспевски. Ст. Загора, 1994

Външни препратки[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Станислав Доспевски. // www.Pravoslavieto.com. Посетен на 6 декември 2007.