Таксономия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Таксономията е наука за класификация и номенклатура, включваща правилата, теорията, методите и приложението им. Под класификация се разбира подреждането на живите организми по групи въз основата на определени признаци и критерии и обясняването на това подреждане. Всяка таксономична група, която е получена от приложението на определен метод се нарича таксономична. Съществуват молекулна, йерархична, числена и други гупи.

Терминът често се използва във връзка с класификацията на организмите, но почти всичко – одушевени и неодушевени предмети, места и събития – може да бъде класифицирано по някаква таксономична система. Основите на съвременната таксономична класификация на организмите са положени от шведския учен Карл Линей (1707–78).

Йерархична таксономия[редактиране | edit source]

При йерархичната класификация имаме разделяне на живите организми по различни признаци, при което се образува видът (species). Сходните родове се формират в семейства (familia). В зависимост от някои биологични, морфологични и други специфични особености подтиповете се разделят на биотипове, морфотипове, патотипове, и пр.

Названията на царствата, отделите и класовете отразяват един основен белег на таксона. Името на даден разред се образува от името на едно от главните семейства и окончание, а името на семейството - от един от главните родове и окончанието.

Молекулна таксономия[редактиране | edit source]

Молекулната систематика се основава на различни еволюционно-консервативни молекули, като РНК и ДНК. Нуклеиновите киселини дават данни за родството между организмите. В основата на молекулната систематика стои отношението между четири вида молекулни аминокиселини в състава на ДНК:

[A (аденин) + T (тимин)] / [G (гуанин) + С (цитозин)]

Числена таксономия[редактиране | edit source]

Числената таксономия се основава на голям брой (100–200) фенотипни белези. В резултат на съпоставянето организмите се обединяват в групи по сходство. Организмите, които населяват земята се обединяват в морфологични, физиологични и генетични признаци в четири царства – животни, растения, прокариоти (нокардиоформи, актиномицети, бактерии, цианобактерии)