Трогир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Координати: 43.516667° с.ш. 16.25° и.д.

Трогир
Trogir
Trogir Skyline.JPG
Панорамен изглед към Стария град
Местоположение
Croatia location map.svg
ButtonRed.svg
Трогир
Данни
Окръг: Сплитско-далматинска
Население: 13 322 (2001)
Надм. височина: м
Геогр. положение: 43° 31' 0" сев. ш.
16° 15' 0" изт. д.
Пощ. код: 21220
Тел. код: 021

Герб на Трогир

Трогир (на хърватски: Trogir, на италиански: Traù, на латински: Tragurium) e град в историческата област Далмация, Хърватия. Разположен е в централната част на адриатическото крайбрежие, на 27 км к северозападно от град Сплит. Има население от 13 322 жители (по данни от 2001).

Централната историческа част на Трогир е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Историческият Стар град се намира на неголям остров, разположен между континеталната част и остров Чиово.

История[редактиране | edit source]

Трогир е основан през 3 век пр.н.е. от гръцкии колонисти. Градът успешно се развива, въпреки че през римския период е в конкуренция с близкия град Салона (Сплит). През 7 век на далматинското крайбрежие се заселват славяните и не след дълго градът попада под властта на хърватските крале.

През 1123 г. Трогир е напълно разрушен от сарацините, но скоро след това е възстановен отново и достига своя пик в развитието си през 18 век. През 1420 г. Трогир заедно със значителна част от далматинското крайбрежие попада под контрола на Венецианската република.

След падането на Венецианската република през 1797 г. градът става чаасдт от Австрия. По време на Първата и Втората световна война Трогир е окупиран от Италия, след което е в границите на Югославия. След разпадането на Югославия в началото на 90-те години на 20 век градът е част от Независима Хърватия.

Забележителности[редактиране | edit source]

Трогир има над 2300 години непрекъсната градска традиция. Неговото културно наследство е оформено под влиянието на древните гърци, римляни и венецианци. Трогир има множество архитектурни паметници от различни епохи като дворци, църкви и кули, както и една крепост крепост, поради което през 1997 г. е вписан в Списъка на световното наследство. Правоъгълната му градска планировка датира още от елинистичния период, която по-късно последователно е доразвивана от различни владетели със забележителни обществени и жилищни сгради и укрепления. Неговите красиви римски църкви се допълват от впечатляващи ренесансови и барокови сгради от венецианския период.

Трогир е най-добре запазеният римски-готически град не само в Адриатика, но и в цяла Централна Европа. Средновековната стара част на Трогир е заобиколена от крепостни стени, запазен замък и кула и поредица от жилища и дворци в романски, готически, ренесансов и бароков стил. Най-величествената сграда в града е Трогирската катедрала, чиято западна порта е дело на майстор Радован, призната за най-значимият труд на римско-готическия стил в Хърватия.

Най-важните исторически обекти в Трогир са:


Външни препратки[редактиране | edit source]