Уикипедия:Разговори/Архив/2005/февруари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.

Молба за съдействие от en:

Iskam da vi privleka vnimanieto na slednite statii Asen dynasty i Kingdom of Bulgarians and Vlachs. Iskam da vi pomolq za pomo6t za za6tita na na6eto mnenie (t.e. na istinata:-))). Predajte i na drugi balgari, koito biha se zainteresuvali. Blagodarq predvaritelno. 22:10, Feb 4, 2005 (UTC)~

Присъединявам се към молбата на ВМОРО - ако можете, помогнете. - Огнеслав 11:29, 5 фев 2005 (UTC)
е основният автор на статии, отнасящи се за България в ен:. За жалост малко може да се направи срещу дезинформацията и промиването на мозъци; въпреки туй ще се опитам да помогна доколкото мога. --
<
d
i
mitA1&r
>
Gregg беседа приноси 12:44, 5 фев 2005 (UTC)


Войски или Армия

След като проведох разговор с The Engineer (ето тук), в който се включи също и Gregg, предлагам във всички статии за държави най-отдолу, в раздел "Други", [[Армия на <държавата>]] да бъде заменено с [[Войски на <държавата>]]. Мотивът е, че войска е по-точното определение на всички въоръжени сили на една нация. --Webkid 23:46, 5 фев 2005 (UTC)

Малко уточнение, под войски се разбират по принцип само военните подразделения и не се включват полицейските например, които също са част от въоръжените сили. Щом става дума за статия за държава, може би трябва да е въоръжени сили (включващо и полицията, която понякога се включва във военни действия), няма смисъл от допълнително подзаглавие: полиция на еди коя си държава. The Engineer 00:21, 6 фев 2005 (UTC)
Мисля че "въоръжени сили" като термин не включва полицията. Така поне се използва в Закона за отбраната и въоръжените сили (виж членовете на втора част, седма глава, раздел I). --Станислав 01:21, 6 фев 2005 (UTC)
Струва ми се, че Станислав е прав: (2) На въоръжените сили не могат да се възлагат задачи от вътрешнополитически характер.. А въоръжени сили също е добро заглавие. Между другото, в en:Canadian Armed Forces (канадски въоръжени сили) не пише нищо за полицията; в en:United States armed forces също не пише нищо за полицията. --Webkid 09:14, 6 фев 2005 (UTC)
Помня, че по време на сърбо хърватската война, Хърватска използваше полицията за водене на военни действия и в този момент хърватските въоръжени сили бяха полицаи, поне така помня, че бяха написани военните сводки. В интерес на истината не си спомням точните дефиниции, а и за съжаление ги нямам подръка. Уповавам се единствено на спомени и личен опит и за това може да греша. The Engineer 21:24, 6 фев 2005 (UTC)

Масово число, атомна маса, брой протони, брой неутрони

Това са четири малки статии, които мога да напиша. Те са от по едно - две изречения. Въпросът ми е, да ги напиша като отделни малки статийки, или да ги събера в една обща - по - голяма???

Тези понятия, които са "заслужили" свой термин (като атомна маса, масово число, <термина за "брой протони", който ми убягва на български>) мисля заслужават и статия. (Може би масово число да пренасочва към атомна маса, където да са определени и двете.) Изрази като "брой неутрони" от друга страна май не се нуждаят от разяснение, след като има статия за неутрон? --Станислав 18:23, 6 фев 2005 (UTC)

Създаден е българският вариант на УикиНовини (Wikinews)

Българските УикиНовини току-що бяха създадени на http://bg.wikinews.org/. Моля помогнете да се превърне в успех. УикиНовини е опит да се създаде свободен източник за новини на уики-принцип. Моля разгледайте вече съществуващите издания, за да придобиете чувство как работи сайтът. --Eloquence(в превод)

Избор на обща начална страница

Току що прочетох оплакване, че гласуването за облика на http://www.wikipedia.org/ било много англоцентрично: може да се включите и вие. --Станислав 19:18, 8 фев 2005 (UTC)

Translations needed for fund drive

Hello - Please forgive the English -

On Friday 18 February 2005 a three-week long fundraising drive will start. We are seeking US$75,000 and will need help from every wiki that Wikimedia hosts in order to be successful. Below are the details and links.

  • page (actual donation page | Extremely important, name it whatever is closest to "fundraising" in your language)

http://meta.wikimedia.org/wiki/Translation_requests/WMF/Fundraising/En:

  • Form-xx (used to translate donation forms | Very important)

http://meta.wikimedia.org/wiki/Template:DonationForm-xx

  • Help-xx (help for donors)

http://meta.wikimedia.org/wiki/Template:DonateHelp-xx

  • Onetime-xx (a message about one time donations)

http://meta.wikimedia.org/wiki/Template:DonateOnetime-xx

  • Option-xx (used for navigation between forms)

http://meta.wikimedia.org/wiki/Template:DonateOption-xx

-- Maveric149 05:54, 10 фев 2005 (UTC)

Направих превод на нещата (в. meta:Translation_requests/WMF/Fundraising). За съжаление PayPal не позволява плащания от България (бълг. кредитни карти), но това не пречи, интерфейса да го има. Не знам как седи положението с MoneyBookers, защото не им работи сайта. Дал съм информация и относно пощенските записи, но може би някой знае, как да я конкретизираме за България. Изобщо: ако някой се сеща какъв начин за плащане да предложим на хора, намиращи се в БГ—сега е моментът да го каже усмивка. --Станислав 03:21, 11 фев 2005 (UTC)
Сетих се, че всъщност от България сравнително лесно и евтино се правят плащания по европейски сметки. Чудя се, няма ли да е най-добре да включим и немската сметка на Уикимедия (German chapter). Аз знам къде да питам и мога да добавя информация как да се плаща натам с минимална загуба (няколко евро). Питах и Daniel_Mayer. --Станислав 03:47, 11 фев 2005 (UTC)

Българските градове в англоезичната уикипедия

Започнах да добавям информация за българските градове в англоезичната уикипедия. Можете да видите en:Category:Towns in Bulgaria. Нека този, който има желание да напишем мъниче за всеки град в България в en:, се включи в начинанието.

За целта трябва:

1. Да се свали картата на населеното място и да се преименува във вид GRAD.png, т.е. например [[Картинка:Karta_Brezovo_2.png]] се записва като Brezovo.png. След това се ъплоудва в англ. уики, като е добре да се напише в кутийката при качване следното: [[Map]] of [[GRAD]], [[Bulgaria]]. Author: [[User:5ko|5ko]] 2OO4. Source: [[:bg:Картинка:Karta GRAD.png]]. {{GFDL}}. Например за Брезово това ще бъде: [[Map]] of [[Brezovo]], [[Bulgaria]]. Author: [[User:5ko|5ko]] 2OO4. Source: [[:bg:Картинка:Karta Brezovo 2.png]]. {{GFDL}}

2. Да се създаде мъничето. Това става като в съответната страница за града (името на латиница трябва да съответства на името на картата, например Бойчиновци е en:Boychinovtsi, защото картата е Boychinovtsi.png; могат да се създадат пренасочващи страници, например en:Bojchinovtsi) се вмъкне шаблона за българския град и се допълнят няколко други неща.

2.1. Шаблонът се намира на този адрес: en:Template:TownBG. За да го вмъкнете, вижте първо в en:Template_talk:TownBG как се използва. Ще го копирам и тук:

{{TownBG| Map=Akhtopol| Oblast=Burgas| Population=1320| PopDate=15.12.2004| Altitude=5| PostalCode=8280| AreaCode=0550| Latitude=42° 6'| Longitude=27° 57'| Mayor=Biser Kolev| }}

След като го копирате и го сложите най-горе в статията в ен:, променете Map=Akhtopol на Map=КАРТА_НА_АНГЛИЙСКИ, като НЕ трябва да пишете .png накрая. В oblast напишете името на областта, като копирате името от en:Regions_of_Bulgaria. В Population копирайте броя на населението; не забравяйте да проверите дали случайно датата на актуализация на населението не е остаряла, например може да е от 15.09.2004, а не от 15.12.2004. След това в altitude, postalcode, areacode внасят съответните данни за надм. височина, пощ. код и тел. код. Не съм много сигурен, че точно areacode означава телефонен код, но това не е особено важно, защото е код и не се визуализира. В latitude се копират цифрите И съответните знаци; включително знака за градус И включително вертикалната чертичка след минутите. В Mayor се записва името на кмета, като аз лично не англизирам/францизирам/.. имената; просто ги пиша така, както е прието според държавните стандарти. Например Александър = Aleksandar (не Alexander или Alejandro или Alexandros или Alessandro или нещо такова); Георги = Georgi (не George, Georg или Georgios). Съветвам ви и вие така да правите.

2.2. След като успешно сте въвели информационната кутия, трябва да се напишат два изречения. Ето две примерни изречения от статията en:Brezovo:

'''Brezovo''' ([[Bulgarian language|Bulgarian]] ''Брезово'') is a [[town]] in Southern [[Bulgaria]]. It is located in [[Plovdiv (region)|Plovdiv]] [[oblast]] and is close to the town of [[Rakovski]].

Буквално съм го превел от българската статия.

2.3. Най-отдолу трябва да се напишат три команди:

{{Bulgaria-geo-stub}} [[Category:Towns in Bulgaria]] [[bg:Брезово]]

Малко уточнение за town и city. Никой досега в България официално не е разграничавал двете понятия и не е посочвал къде е границата; кога един град става city и кога не. Аз предлагам за градове с над 50 000 души да се пише, че е city.

Дано някой се включи, защото на мен ми е адски трудно... ако трябва да съм честен е досадно, тъй като се прави абсолютно едно и също. Но тези статии доста ще помогнат на Category:Bulgaria! :) --Webkid 23:55, 10 фев 2005 (UTC)

Би могъл да напишеш една програма, с която да генерираш английската страница. Така ще е най-лесно :-). Чудя се само защо правиш копия на картинките в ен;, след като те са свободни и биха могли да се качат в Общомедия. Между другото, в описанието на картинката си ползвал буквата O вместо нула – 2OO4 вместо 2004. --Борислав 03:10, 11 фев 2005 (UTC)
Всъщност не бих могъл, знаеш защо. ухилване А тези ОО съм ги копирал от на Петко един текст, когато той ми каза какво да пиша. --Webkid 09:49, 11 фев 2005 (UTC)
Аз пък не знам защо усмивка. Всъщност имам едно скриптче, с което генерирах котките тук. Трябва му един шалон, с твоя пример:
{{TownBG| Map=%name_en%| Oblast=%region%| Population=%pop%| PopDate=%pop_date%| Altitude=%alt%| PostalCode=%post%| AreaCode=%phone%| Latitude=%lat%| Longitude=%long%| Mayor=%mayor%| }} '''%name_en%''' ([[Bulgarian language|Bulgarian]] ''%name_bg%'') is a [[town]] in %nswe% [[Bulgaria]]. It is located in [[%region% (region)|%region%]] [[oblast]] and is close to the town of [[%close%]]. {{Bulgaria-geo-stub}} [[Category:Towns in Bulgaria]] [[bg:%name_bg%]]
След това му трябва таблица, от която да изчете данните, с които да заменя %...%. Мисля, че тези за шаблона могат да се изтеглят от бг:. Ако прегледаш шаблона и направиш примерна таблица от няколко реда, може да го пробваме. --Спас Колев 10:05, 11 фев 2005 (UTC)
А, имам и скрипт за качване на маса картинки усмивка. Малко трябва да се адаптира, защото в коммонс искат да се създаде и страница (нещо като категория от най-ниско ниво). --Спас Колев 10:07, 11 фев 2005 (UTC)
Няма нужда от допълнителна страница/и. Достатъчно е да ги категоризираш + автор и лиценз. Избрахте ли си вече български за език на интерфейса на Общомедия. Ако не сте, не пропускайте. Ботът три дена се труди по превода. --Борислав 11:46, 11 фев 2005 (UTC)
Тази нощ не можах да спя много добре, та затова написах един скрипт с надеждата да ми се доспи Хиля се. Но явно е било напразно, щото Спас вече има такъв. И все пак ще го кача на сървъра да го разгледаш. --Борислав 11:02, 11 фев 2005 (UTC)
Моите поздравления. Сравнението с моето недоносче е неуместно. Не можеш ли просто да го пуснеш с бота по списъка на градовете? --Спас Колев 11:59, 11 фев 2005 (UTC)
И да разваля удоволствието на Сашо... :-)? --Борислав 12:22, 11 фев 2005 (UTC)

Картите

Привет на всички, и мерси на Спас, че ми прати бележка. Картите за градовете са тук (временно). Наистина май е по-добре да се качват в Общомедия, така с един куршум сто заека ще уцелим (за стоте езика). Има ли смисъл да се преименоват файловете? Ако има, направете го. За нулите, разбира се, че трябва да се напише 2004, а не 2ОО4. За "5ko" предпочитам варианта на Спас, при който ще има препратка към тукашната ми страница, например [[:bg:Потребител:5ko|Petko Yotov]]. Поздрави и успехи! --5ko | Беседа 14:44, 11 фев 2005 (UTC)

Благодаря много. Ще направя шаблон от рода на:
Map of ***
See also [[:bg:+++]], [[:en:***]]
Author: Petko Yotov, 2004

{{GFDL}}
Надявам се да го направя в понеделник, така че побързайте с коментарите усмивка. --Спас Колев 16:41, 11 фев 2005 (UTC)
Map of ***, [[Bulgaria]] е по-добре, струва ми се. --Webkid 17:25, 11 фев 2005 (UTC)
Надявам се да не звучи заядливо; казвам го само защото картинките са много и е хубаво да се вземе правилно решение за лицензите: Не мисля, че за тези карти е приложимо авторското право. Макар да представляват чудесен принос, за който със сигурност са положени и немалко усилия, от творческа гледна точка (за нея усилията нямат значение), те представляват единствено "слагане на червена точка на определени координати върху фон обществено достояние", т.е. липсва оригиналност на крайния продукт (въпреки че може да е имало много оригиналност на метода/процеса). Ако 5ko няма нищо против, мисля че би било по-удачно да се пишат {{PD}} (естествено и при PD е добре да се указва автора). --Станислав 17:40, 11 фев 2005 (UTC)
Подложката, която съм изработил, не е обществено достояние - дори и картите, които съм ползвал, за да я създам, да са били, тя е нещо ново, което го няма другаде и аз я публикувам с лиценза GFDL. Наистина, за поставянето на точка не може да се претендира за творчество, но материал, защитен от GFDL си остава такъв и след промените (derivative work). Не виждам какъв е проблемът - този лиценз е избран за Уикипедия и гарантира, че съдържанието ще остане свободно и достъпно. --5ko (съжалявам, че не мога да вляза) 18:00, 11 фев 2005 (UTC)
Ако подложката не е обществено достояние, тогава наистина няма проблем (пардон). Тогава всъщност не става въпрос и за derivative work (иначе ще трябва да има история, показваща слагането на точката), а просто за твое творчество (подложката), което решаваш да издадеш под GFDL (колкото си искаш пъти, с или без каквито и да е точки), и съответно всяка картинка е GFDL, издадена от теб (без да има деривации/история).
Т.е. бях заблуден, че подложката е PD: не разбирам много от копирайт за карти. Ако си я дигитализирал ти, мисля си е твое творчество, ако си я копирал--не, освен ако не си добавил твое творчество в последствие. Иначе не че има "проблем", единствено става въпрос за фактическата коректност, понеже схемата е: "Ти създаваш (творчество) робот, който слага (нетворчество) червени точки.". Ако обложката е PD, единственото творчество е създаването на програмата/скрипта/робота, слагащ червените точки :-). --Станислав 18:34, 11 фев 2005 (UTC)
Ето източниците, които съм ползвал. Единия (основния, както се вижда) е de:Bild:Sofia in BG.png, автор Ronny Heidenreich, GFDL. После съм коригирал и довършил границите на областите, за да не са прекъснати, като съм гледал от няколко карти, които се намират тук. После съм изчистил цветовете и съм добавил сянка и прозрачен фон. Картата - подложка е Картинка:Karta_bg_shablon.png, изработена с MS Paint и IrfanView. После са наслагани червени точки за селищата или тъмен фон за областите (Картинка:Oblast Varna.png). Доколко моите приноси, допълване, оформление могат да се защитят от авторско право не знам, обаче авторът съм им аз. Като и да го гледаме, картинката, на която съм автор, е derivative work на тази на Ronny. Лицензът си остава GFDL. Вероятно ще трябва да направим една страница в Общомедия с пояснение откъде се е стигнало дотук.
Другата идея, която ми хрумна е, че не е зле при въвеждането на картите да напишем описанието и на други езици, например френски и немски. Ето как е на френски: "Ville de [градът], Bulgarie." Така ще бъде по-полезно и достъпно (може и с един общ шаблон). Другото е, при автоматичния превод, който Борислав е направил, също да се направи на немски, френски, испански и т.н. и едновременно да се въведе навсякъде. Само не знам дали имената на различните езици са еднакви, например Бургас на френски е "Bourgas", Варна е "Varna", ама на немски май е Warna. За съжаление наистина нямам възможност да се включа и да ви помогна за това, така че успех, преценете и вземете най-доброто решение. --5ko | Беседа 20:41, 11 фев 2005 (UTC)

Добре. Засега мисля да го направим с два параметъра (Burgas, Бургас). Промени в лиценза, добавяне на история и т.н. можем да добавим след това в шаблона. Погледнете една първа версия: commons:Template:TownBulgaria. --Спас Колев 09:58, 14 фев 2005 (UTC)

Аз преименовах картинките, ако още не сте почнали да ги качвате, може да е по-добре така: "Map_of_Burgas,_Bulgaria.png". Новият файл съм го качил на мястото на стария: [1], 627 kB. Поздрави, --5ko 15:58, 14 фев 2005 (UTC)
Благодаря, също за добавките по шаблона (предполагам, че си 81.67.88.46 усмивка). За категоризирането: дали да не ги разделим по региони, общо са около 250? --Спас Колев 11:53, 15 фев 2005 (UTC)
Мисля, че няма смисъл да ги делим. 250 записа в категория не са чак толкова много, а под десет пък са твърде малко. --Борислав 17:51, 15 фев 2005 (UTC)
Мисълта ми беше да ги разделя на 6 по регионите за планиране, но ще ги оставя така. Може да се направят страници по области или региони в които да има секция карти за градове. --Спас Колев 10:02, 16 фев 2005 (UTC)
За лиценза: понеже GFDL изисква запазването на авторите + историята, може би ще е най-добре първоначалната GFDL картинка, ползвана от 5ko, да се качи в commons, и да се препраща към нея от всяка картинка. Компромисно решение е, но мисля че е достатъчно. В момента хората от commons мислят по въпроса за скриптове за качване, които да запазват историята (списък с авторите и всички версии на картинките), но не знам кога ще се решат всички произлизащи проблеми... (Всъщност знам, че няма да е по-рано от излизането на нова версия на GFDL:-). Надявам се Уикипедия да може да поврлияе достатъчно в нея.) --Станислав 09:27, 16 фев 2005 (UTC)

За имената: междувременно Петко ми предложи нещо като "Map_for_Asenovgrad,_Bulgaria.png". Аз обаче мисля да ползвам формата, с който commons:User:Kpjas е качил няколко карти през декември: "Gabrovo_location_in_Bulgaria.png". Днес ще пробвам с няколко. --Спас Колев 10:02, 16 фев 2005 (UTC)

Основната маса е качена. Могат да се намерят в 6 страници Town locations (... Bulgaria) в commons:Category:Bulgaria. Няколкото липсващи може да се добавят на ръка. --Спас Колев 15:58, 16 фев 2005 (UTC)

Bulgaria, país de la semana en es: Bulgaria, country of the week in es:

Bulgaria ha sido elegido como país de la semana en la Wikipedia en español. Si alguno de los wikipedistas aquí sabe algo de español, agradeceremos mucho su colaboración. ¡Gracias!

Bulgaria has been chosen as Country of the week over in the Spanish wikipedia. If any wikipedian here is proficient in Spanish, your contributions will be very welcome. Thank you! --200.65.66.44 00:41, 14 фев 2005 (UTC)

Взимане на решения

Здравейте, искам да предложа страницата Уикипедия:Гласуване, която да улесни взимането на решения свързани с бъдещи политики, блокирания и пр., защото мисля че в момента няма начин да се взимат такива по прозрачен и легитимен (спрямо общността) начин. Не предлагам някаква структура, а просто друго място (вместо Уикипедия:Разговори), на което да могат да се взимат обвързващи решения и което да може да се ползва за евентуално развитие на политиката по-нататък, когато има нужда от това. Направих и едно предложение за метода на взимане на решение за забрани за редактиране, основано на практиката в de:—но нека то се разглежда само като пример за сега. Какви ви се струва предложението? --Станислав 08:40, 16 фев 2005 (UTC)

Изглежда ми добре. Благодаря ти за усилията. --Борислав 14:51, 16 фев 2005 (UTC)
От беседите с Nk/5ko и коментара на Борислав мисля, че има принципна подкрепа за страницата Уикипедия:Гласуване, като специално място за взимане на решения и по-нататъшно развитие на политиката (когато му дойде времето). Затова махам надписа "предложение" от страниците (но не и от тази за забрани на редактиране, за която не сме гласували/решили нищо още). Като тест, а и по принцип, мисля ще е от голяма полза, ако гласуваме по въпроса, който до сега играеше ролята на пример (=забраните за редактиране). --Станислав 15:41, 23 фев 2005 (UTC)
Не е лошо да се опише и някаква практика на обявяване на гласуванията - например горе в Последни промени. --Спас Колев 16:18, 23 фев 2005 (UTC)
Как би било по-добре: (а) вмъкване на лента "гласуване" (с връзки към различните страници и текущите допитвания) в портала за общността, (б) един ред в текст (горе) на "Посл. промени", с текущите въпроси (или само страницата Уикипедия:Гласуване във вече съществуващата лента с връзки), или комбинация от тези неща? --Станислав 17:01, 23 фев 2005 (UTC)
Честно казано, порталът за общността е толкова объркан, че не съм стъпвал там от седмици. Ако е достатъчно компактен, един ред в последни промени за мен е по-удобен. --Спас Колев 17:33, 23 фев 2005 (UTC)

УикиНовини

Какво ще правим с УикиНовини? Мисля, че не бе оптимално, проектът да се създава без обсъждане в общността, но създаването му вече е факт. И като че ли бе заплануван като one man show на Gregg, който за добро или зло си тръгна. --Станислав 16:08, 16 фев 2005 (UTC)

Бих казал нещо, но после ще идвам да го задрасквам. Засега можем да махнем връзката от тукашната Начална страница и може би да сложим някакво подканващо съобщение на неговата Начална страница. --Спас Колев 16:27, 16 фев 2005 (UTC)
Няколко души гласуваха за създаването на проекта, а се оказа, че все пак няма кой да участва в него. Дали не е най-добре да бъде замразен? --Борислав 17:00, 16 фев 2005 (UTC)
Според мен е добре да остане, има избран кандидат за администратор, който ще го организира начално, пък и ще можем да преместваме там новинарски статии, въведени тук, но неподходящи за енциклопедията. Нали заради това гласувахме на Мета. --5ko | Беседа 17:19, 16 фев 2005 (UTC)
Между другото, това май е за триене. --Спас Колев 17:25, 16 фев 2005 (UTC)
Факт е, че създаващите тук статии са мнооого малко за една уикипедия в топ 20. Всеки човек, който има време да превежда (или пише авторски) статии е мнооого ценен, колкото и егоистично да звучи (което е иронично, имайки предвид целта на Уикипедия). Нямам идея кой би могъл да се занимава с превеждането/съставянето на новини в УикиНовини (сега се сещам, че може да го наречем Уикини за по-кратко и за да е в такт с Уикипедия, но това между другото само). Ако някой мисли, че може да се заеме с проекта и да речем да пише по една статия за 1-2 дена, да пише! Мисля, че така въпросът на Станислав се формулира по-ясно. А, между другото, тука има половин дузина новини на тема Формула 1. Само трябва да ги намерим. ухилване --Webkid 23:37, 16 фев 2005 (UTC)
Само искам да уточня, че в админ кандидатурата си Борислав подчерта, че правата ги желае, само за да поддържа интерфейса на проекта, без да се ангажира с участие. --Станислав 01:45, 17 фев 2005 (UTC)
Да, знам.. --Webkid 09:28, 17 фев 2005 (UTC)

Търся съвет

Видях, че в испанската Уикипедия са ни сложили като страна на седмицата. Кои статии да преведа там, освен задължителните България и История на България? А и те ми се виждат малко постнички. The Engineer 20:46, 16 фев 2005 (UTC)

Бих предложил Процесът срещу българските медици и палестинския лекар в Либия, но все пак това си е лично мое предпочитание. Преведена е само на английски, немски, френски и хърватски, а испанският е език, говорен от доста хора.--Хари 21:06, 16 фев 2005 (UTC)
Да разбира се, трябваше и сам да се сетя. Но все пак нещо по подробно за нашето славно племе, култура, език, обичаи и други важни неща. The Engineer 21:12, 16 фев 2005 (UTC)
Характерни български неща са кирилицата и мартеничките, още повече, че на мартеничките сезонът им наближава; Боянската църква, Мадарския конник, Рилския манастир. Някои свързват България и с киселото мляко - не зная дали в Испания е така. Имаме също българската народна (Райна Кабаиванска, съборът в Копривщица) и оперна музика (Борис Христов, Николай Гяуров), спортистите (за Испания: Христо Стоичков, иначе Стефка Костадинова, Веселин Топалов, сестрите Малееви, художествената гимнастика). --5ko | Беседа 10:05, 17 фев 2005 (UTC)

УикиФорум

Гласувайте за инсталирането на УикиФорум в българоезичните проекти на Уикипедия:УикиФорум (Разгледайте и тестовия форум). Gregg беседа приноси 04:13, 18 фев 2005 (UTC)

Категориите – помощ за новодошлите

Предлагам във всички категорийни страници да добавим шаблона Категория, който съдържа помощна информация за новодошлите. Разгледайте го и направете промени, ако мислите, че може да звучи по-просто, или пък ако е нужна още информация. --Борислав 21:17, 18 фев 2005 (UTC)

Знаците в Уикипедия

Намислил съм през някой слънчев ден да пусна бот, който да замени определени знаци в текстовете:

  • малко тире, обградено с интервали ( - ) ще стане дълго тире с интервали ( — )
  • знаците за инчове (") ще се заменят с леви („) и десни (“) кавички

Би било хубаво и дефиса между цифри да се превърне в средно тире (напр. 5–7). Коментари? ...А случайно да знаете какви кавички се ползват за вътрешни кавички, т.е. кавички в кавичките? --Борислав 16:56, 19 фев 2005 (UTC)

В българската типография има два вида кавички — «» и „“. За външни могат да се ползват едните, а за вътрешни — другите. --Емил Петков 18:30, 19 фев 2005 (UTC)
Имай предвид, че понякога може наистина да става дума за символ за инч или секунда. --Спас Колев 08:25, 21 фев 2005 (UTC)

Внасям публичнен протест срещу действията на Потребител:Gregg. Изкопирал е текст от личната ми беседа и го е запазил. Конкретният случай показва, че това не е направено с цел разрешаване на конфликт или някакво друго градивно намерение, а напротив. По този начин потребителят се е намесил в конфликт между мене и Потребител:The Engineer, предизвикан от моя грешка, който вече е разрешен. --Емил Петков 10:22, 20 фев 2005 (UTC)

Всеки има право да копира текстовете, при условие че ги публикува като GFDL. Причината, поради която го прави, няма значение. Той дори може да иска да го използва срещу теб — има това право. Ще те посъветвам за в бъдеще да обмисляш по-хубаво какво пишеш, ако не искаш да се получава така. Също така се опитвай да не затриваш историята на страниците. В случая с каталонски език ти си добавил текст, който е бил въведен в каталунски език, без да напишеш това в резюмето. Поради това при последващо преглеждане на историята на каталонски език е нямало как да разбереш това, което доведе до следващата ти грешка. Вчера също се опита да местиш съдържание, изтривайки цялата история на статията, която аз трябваше да възстановя. --Борислав 13:18, 20 фев 2005 (UTC)
Аз винаги обмислям много добре какво пиша. Колкото до преместването на страницата, друг път ще ти казвам сам да си поправяш грешките. Без администраторски права не мога да направя обратното на едно недообмислено преместване.
Изкопираният от Грег текст може да се използва единствено срещу автора му. Продължавам да смятам действията на Грег не само за неконструктивни, а и за лична нападка и, което е по-важно, за вредни за проекта. Вече казах, че се намесва ненужно и недобронамерено в конфликт. След като срещам неразбиране сред администраторите, ще се погрижа да се защитя сам. При това подчертавам факта, че съм получил директна заплаха от него. Добре, че не съм суеверен, иначе щях да се уплаша наистина. Тези негови действия ще бъдат допълнителна причина да гласувам и за вбъдеще против него. Забележете, че тук не става дума за това, че съм засегнат лично -- трудно ми е да се засягам от действията на хора като Димитър.--Емил Петков 18:17, 20 фев 2005 (UTC)
Важното е да се взема поука. усмивка --Webkid 14:40, 20 фев 2005 (UTC)
Е тя поуката сама не може да се вземе. --Емил Петков 18:17, 20 фев 2005 (UTC)

Следният текст е взет от Личната страница на Потребител:Симеон и искам да насоча вниманието Ви към действията на жалващия се Емил (който, цитирам:"Аз винаги обмислям много добре какво пиша"). Очевидно не е избрал най-правилното място за задаване на въпроса; източникът на информацията е взет от моята беседа, в която Симеон много ясно е написал какво иска и какво му трябва. Останалото е голословно пълнене на ... щя х да кажа бесеса, но се сетих... потребителска страница. Приканвам ви да разгледате Уикипедия:Не хапете новодошлите и да обърнете внимание на поведението на жалващия се към новите потребители, в това число и към Потребител:Smartech. Такова едно поведение е деструктивно и противно на принципите на Уикипедия и сродните проекти.

"Аз имам два тома с приказки на Николай Райнов, дали не бяха 3 -- един с приказки от цял свят и един или два с български народни приказки, издавани в края на 70-те години. Какво те интересува по-точно?" --Емил Петков 17:37, 2 мар 2005 (UTC)

Преместих текста, за който говориш преди малко, защото потребителят Симеон може и да се обърка и да не разбере за какво са предназначени Потребител:Симеон и Потребител_беседа:Симеон. --Webkid 20:49, 2 мар 2005 (UTC)
Съжалявам, в бързината съм объркал мястото, на което съм пуснал текста. Имах предвид да го сложа в беседата. Благодаря, че си го преместил. --Емил Петков 22:47, 2 мар 2005 (UTC)
Това може да се случи на всички: станало е случайно по грешка, не трябва да се обръща особено внимание. И аз съм се обърквал да пиша вместо в беседата, в потребителската страница, а и някои от останалите: 1 - 2. Пък и не е нещо, което да не може да се оправи. --5ko | Беседа 21:59, 24 мар 2005 (UTC)

Разширяване на географската част за селищата в България

Имам идея, но не знам как би могла да се осъществи. Ето я и нея: имам учебен атлас с карти с райониране на географските области (Дунавска равнина, Предбалкан, Стара планина, Задбалкански полета и т.н. и т.н.), с райониране на сеизмичните зони... дали има начин, по който да използваме тези данни и да напишем за всяко селце в коя геогр. област е? Ако успеем да сложим тези карти в нета в подходящ размер (например размера на подложката за карта на България) и после по някакъв начин да гледаме геогр. координати на селото и където се пада то, това явно ще е геогр. му област... Дайте някакво мнение... осъществимо ли е това? --Webkid 22:16, 20 фев 2005 (UTC)

Demo
Demo
Да. За някои от селата можем да преценим по областите, в които се намират. За другите, ако вземем подложката и нарисуваме в нея различните географски райони с различен цвят, имаме готова програма, която дава за координатите на всяко село кой му е цвета. Така разпределихме картите по селата с повтарящи се имена, всяка област беше с различен цвят. Можеш ли да нарисуваш върху подложката различните райони, примерно с Paint е най-лесно, или да ми пратиш сканирани, а аз да пробвам да ги адапирам/преоразмеря/наложа на шаблона (може да не е веднага)? Също така, какъв текст ще може да се добави, ако е само едно изречение, преценете струва ли си. --5ko | Беседа 22:40, 20 фев 2005 (UTC)
Не мога да си позволя лукса да объркам границите и така да изкарам стотина села в грешна област... ще се опитам в скоро време да сканирам картата. А това за цветовете областите е хитро. --Webkid 00:49, 21 фев 2005 (UTC)

Въпрос за линковете

Опитах се сложа вътрешен линк ([[ ]]) на една дума, но се получаваше по-дебел шрифт вместо линк. Някой знае ли защо се получава това?

Къде по-точно? Ако думата е заглавието на самата страница, това се очаква. --Спас Колев 15:54, 21 фев 2005 (UTC)

Добавяне на Съдържанието в Началната страница

Позволих си да направя едно ново предложение за началната страница, в което съм добавил Шаблон:Съдържание с всички начални категории и повечето портали. Според мен това е по-добро предложение за посрещане на новите читатели, бъдещи редактори, журналисти и пр. - така има надежда по-лесно да се ориентират и да стигнат до информацията, която търсят (стига да я имаме) - в съдържанието се намират всички категории, автоматично създадени списъци със съществуващите статии. От останалите 21 най-големи проекта 18 са избрали такъв вариант, според мен - успешно. Временно съм махнал раздела "новини", но ако се намери кой да го актуализира, можем да възвърнем препратката в страничната лента, както беше най-напред и както е в другите уикита.

Със сигурност това предложение може още да се подобри, бих искал да чуя вашето мнение. Смятате ли, че хората по-лесно ще се ориентират и стигнат до информацията, ако имаме препратки към всички основни категории още на началната страница? --5ko | Беседа 06:56, 23 фев 2005 (UTC)

По-добре е от досега, неактуалните новини според мен действат негативно. Аз бих извадил порталите в отделно каре, тъй като са нещо радлично от категориите. Също така не съм сигурен, дали има нужда от групата Други категории - половината неща ги има в Портала за общността, където им е мястото. --Спас Колев 07:29, 23 фев 2005 (UTC)
То и порталите ги има в Уики:Портал. Работата е, че порталите са по-скоро за организация между редакторите, а категориите наистина сочат към съществуващи статии, затова според мен за новодошлите читатели е по-добре да стоят. Всъщност не знам - добре е да има и препратки към порталите, за да се види, че имаме още много работа и нужда от още ръце... пък и някои портали са добри, например Формула Едно. Добавих "портални страници" в средната лента и ги коментирах в съдържанието - така даже двете колонки при мен се изравниха. За цветовете не мога да преценя, защото екранът ми е 16-битов - добре ли са. --5ko | Беседа 09:11, 23 фев 2005 (UTC)
Това имах предвид - порталите са добро средство да те насочат към първа редакция. Сега не го виждам нито тук, нито на Портала, но по-рано имаше нещо от рода на "напишете нещо за вашето село". Въпреки че изисква поправки, това беше много ефективно в много отношения. В момента ангажирането на редактори ми се вижда основен проблем. --213.240.195.112 09:27, 23 фев 2005 (UTC); подпис --Спас Колев 09:45, 23 фев 2005 (UTC)

Това бяха варинтите: начален - втори - текущ вариант. Обсъдете и подобрете както прецените, че е най-добре, аз ще намина довечера. --5ko | Беседа 10:07, 23 фев 2005 (UTC)

Текущият вариат ми харесва – помощта и порталите в карето „Добре дошли“. Сега остава да си пожелаем по-честа смяна на избраната статия :-). --Борислав 15:23, 23 фев 2005 (UTC)
Да, бе, погледнете я тази Брестовица (Пловдивска област). Малко снимки да имаше, но ми идва далече... --Спас Колев 16:04, 23 фев 2005 (UTC)

Място за въпроси и заявки към администраторите

Превеждайки Уикипедия:Правило за тройно връщане, ми направи впечатление, че май нямаме място, където потребителите могат да се обърнат към администраторите (като роля, а не лично към някой). Дори не може да се беседва по темата, защото Уикипедия беседа:Администратори има вече друга установена роля. В английската Уикипедия има няколко места, които се преглеждат от администратори, в случай че са нужни някакви действия: en:WP:VfD, en:WP:ViP, най-различни notice-boards по разнообразни теми. Ние имаме вече Уикипедия:Страници за изтриване, но предлагам да създадем и място (например Уикипедия:Заявки за администраторите (или май "към" е по-добре)) за други въпроси, защото с растежа на общността не всичко ще можем да наблюдаваме. --Станислав 17:31, 25 фев 2005 (UTC)

Идеята е добра. До преди 2-3 месеца се опитвах да преглеждам 100%, но вече ми е трудно. А, както знаем, от пет месеца не сме успели да изберем нов администратор... --Спас Колев 17:47, 25 фев 2005 (UTC)

Пустият Уникод (т.е. поддръжката му)

Освен и ударено мисля има още един случай в българската типография, където ударението не е факултативно: в "по̀" ("по̀ не пречи", "по̀ на място"). Ако не греша, ще е добре да сложим бутонче и за тази буква. Проблемът е, че комбинирането на ударения все още не се поддържа от много браузъри (въпреки че май е предпочитаният/нормализираният вариант според Уникод), а не знам дали може да се направи по друг начин (без уникод-композиция, както е с "ѝ"). Някой има ли идея? --Станислав 21:14, 26 фев 2005 (UTC)

Други кирилски букви с ударения не знам да има в Уникод, освен „ѝ“. Може и да има. Проблемът е, че дори и тази буква (ѝ) не се вижда при мен с MS IE, а само с Mozilla. В такъв случай, дали се използва ударението с код 768, или буква с ударение, май е все едно, защото все ще има проблеми. За ударено о може да се използва латинска буква о с ударение (&ograve), но знам, че тук много са чувствителни на тема писане с латиница:-).--Хари 21:40, 26 фев 2005 (UTC)
Май наистина няма кирилска ò ([2])—моке на к, на г, на е да слагаш ударения, ама на о—тц! Чудя се как така разработчиците на тези стандарти си пропускат букви... Явно ще трябва да се търси компромисен вариант. Има ли възражения да сложа бутонче, което да прави "о̀"? Поне за в бъдеще може да се очаква, че ще излиза правилно (мисля че маковете даже и сега го показват ОК)? --Станислав 22:24, 26 фев 2005 (UTC)

По-приятелско посрещане на новите уикипедианци

Понеже изглежда, че се държим надменно и че хората не смеят да зададат въпрос, да споделят проблем, май трябва да помислим как по-приятелски да посрещнем новите потребители.

Този шаблон наистина не е лош, но сигурно може да се подобри. Засега го сложих най-отгоре на Уикипедия:Разговори, но ако сметнете за подходящо, може да го сложим и в портала или на началната страница (макар че там може да е претрупано). Има вероятност много хора само да гледат и наистина да не смеят да редактират, но не защото някой ще им го изтрие, а от страх да не развалят нещо, а то няма никаква опасност - според мен те четат документацията и понякога оправят по някоя запетайка.

Друго си мислех, залепването на цяла една страница препратки на беседата им моментално след първата им редакция може да ги стресне - поне на мен така ми подейства навремето във fr.wiki, понеже си личи, че е готов текст, дето се слага на всички, даже помислих, че това е автоматично добавяне, ядосах се и го изтрих. Освен това в самото начало хората не знаят за "Последните промени" и им изглежда, че някой ги следи на всяка стъпка, което също може да ги дразни. Може би е по-малко стряскащо, ако първо ги оставим да направят десетина редакции без да ги бутаме, а после, да им написваме нещо много по-кратко, но наистина лично и единствено, с благодарност и поощрение за това, което са написали - на нас няма да ни отнеме повече от 2 минути, а си струва. (Някои от важните препратки трябва да се слагат).

От друга страна, не можем да допускаме добавянето на текстове или картинки без разрешение - дори и новите потребители да са напълно добронамерени и да смятат, че помагат на Уикипедия, не е така, ако се нарушава нечие авторско право. Трябва да полислим как по-любезно да им го казваме, че да не се сърдят - просто такива са правилата в Уикипедия, това е дори по-важно от неутралната гледна точка (която е най-важна).

Ако имате идеи или предложения как посрещането на новодошлите уикипедианци да стане по-приятно и по-приятелско, дайте ги. Имаме голяма нужда от нови, свежи попълнения, за да може Уикипедия да стане по-добра, по-енциклопедична, по-неутрална и да остане свободна. --5ko | Беседа 22:37, 26 фев 2005 (UTC)

Може би е добре да им пишем най-отгоре в посрещането с отстъп нещо такова това:
По-долу следва стандартизиран текст, с който искаме да ви помогнем за по-ползотворна работа с проекта. Не е нужно да се запознавате с всички команди от първата седмица, но е добре да знаете къде можете да направите справка за тях. Ако имате допълнителни въпроси, питайте в Уикипедия:Разговори и ще ви бъде отговорено!
Това пък е обратният вариант. Не много любезно, но напълно открито. --Webkid 23:03, 26 фев 2005 (UTC)

Статии с пряка и непряка реклама

(Среднощ е. Не ми се рови в момента, затова питам.) В някои статии, които все пак съдържат някаква полезна информация, има съдържание, което много силно мирипе на реклама. В момента визирам статията Божана Пейкова. Има ли някъде политики по въпроса? Как да се отнасяме с такива статии. --Емил Петков 01:43, 27 фев 2005 (UTC)

Ако една личност заслужава статия в енциклопедията, по принцип няма проблем да се опишат фирмите/марките, с които се занимава (макар че аз бих спестил подробноситите по едноименните ЕТ, ООД, и т.н.). От написаното изглежда, че статия за Божана Пейкова трябва да има (макар че Гугъл не връщна нито един хит; аз си признавам, че не ми светва лампата при името) Това, че "[з]аради издателската й дейност писатели от всички поколения я наричат Майка Тереза на литературата" естествено е далеч от истината и неутралната гледна точка. --Станислав 01:55, 27 фев 2005 (UTC)
„Не се измъчвай“...:-) Поетесата е известна като Божана Апостолова. „...И те създавам не какъвто си, / такъв, какъвто трябваше да бъдеш.“[3].--Хари 18:42, 3 мар 2005 (UTC)