Флавия Юлия Констанция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Флавия Юлия от "Promptuarii Iconum Insigniorum"

Флавия Юлия Констанция (след 293330) е дъщеря на римския император Констанций Хлор и втората му съпруга Флавия Максимиана Теодора.

През 313 император Константин I, който е полубрат на Констанция, я дава за съпруга на своя съимператор Лициний по повод на тяхната среща в Медиоланум. Тя ражда син, Валерий Лициниан Лициний, през 315 и когато борбата между Константин и Лициний започва през 316, тя застава на страната на съпруга си. Втора война между двамата императори започва през 324; след поражението на Лициний, Констанция се застъпва пред Константин за живота на своя съпруг. Константин пощадява живота на Лициний и го задължава да живее в Тесалоника като редовен гражданин, но на следващата година (325) той заповядва Лициний да бъде убит. Втори удар за Констанция е смъртта, също по заповед на Константин, на нейния син Лициниан.

През следващите години Констанция живее в двора на брат си, приемайки почести (нейната титла е nobilissima femina). Тя преминава към християнството,[1] подкрепяйки арианската група на Първия Никейски събор (325).[2]

Бележки[редактиране | edit source]

  1. Йероним, Epist., 133.4; Тираний Руфин, Hist. Eccl. 1.11.
  2. Филосторгий, Hist. Eccl. 1.9.

Източници и използвана информация[редактиране | edit source]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Flavia Julia Constantia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.