Фьодор Ческонов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фьодор Ческонов
Фёдор Маркелович Чесновковонь
ерзянски писател
Роден
Починал
25 май 1938 г. (42 г.)

Учил вИнститут на червената професура
Литература
Период1922 – 1938

Фьодор Маркелович Ческонов (на ерзянски: Фёдор Маркелович Чесновковонь) е ерзянски писател, романист, драматург, литературен критик, участник в Първата световна война и Гражданската война в Русия. Той е един от основателите на мордовската литература.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Фьодор Маркелович Ческонов е роден на 7 май 1896 г. в село Пилково, област Петровск, Руска империя. Завършва местно училище в селото.

През Първата световна война се присъединява към имперската армия и се бори срещу германците, а по време на Руската гражданска война се присъединява към Червената армия и се бори срещу царските сили.

След войната, Ческонов се посвещава на преподаването на комунизма на мордовския народ и изграждането на съвременна мордовска култура. През 1922 г. се премества в Москва и получава висше образование, апрез 1924 г. Ческонов завършва литературния факултет на Института за златни професори.

До 1932 г. работи като редактор в мордовския клон на Централното издателство на народите на СССР.

Докато живее в Москва, Ческонов, заедно с изтъкнатите мордовски учени А. Рябов и Т. Данилов, подготвя учебници за мордовски езикови училища. От 1933 г. работи като старши научен сътрудник в литературния сектор на Мордовския културно-изследователски институт в Саранск.

През 1934 г. той е делегат на Първия всесоюзен конгрес на съветските писатели. Тук представя доклад за мордовската литература.

Фьодор Маркелович Ческонов е репресиран и екзекутиран през 1938 г.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Ческонов публикува първата си творба през 1922 г. Това е разказа му „Старият учител“ – историята на селски учител в първите години на съветската власт. Скоро публикува множество сборници с разкази и есета.

Той пише разкази, есета, пътеписи, пиеси и други литературни произведения.

Героите в неговите творби са представители на работническата класа, а основните теми на неговите произведения са революция, гражданска война, колективизация, междукласова борба, установяване на комунистическа власт, борба срещу религиозните реликви и културната революция.

Фьодор Ческонов изиграва важна роля за формирането на драматичния жанр в мордовската литература – през 1924 г. публикува в „Центриздат“ множество свои пиеси.

Пиесите му разкриват актуалните проблеми и конфликти. Творбите се характеризират с отразяване на важни социални проблеми, сериозността на конфликтите и дълбоката психология. Автор е и на няколко детски книги.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Fyodor Çeskonov в Уикипедия на азербайджански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​