Ханс Холбайн Младия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ханс Холбайн Младия
Hans Holbein d. J. 078.jpg
Автопортрет 1542 г. галерия Уфици
Роден 1498
Аугсбург, Германия
Починал 1543
Лондон, Великобритания
Националност германец
Стил портретното изкуство
Учители Ханс Холбайн Стария
Ханс Холбайн Младия в Общомедия
"Портрет на Еразъм" - 1523 г.

Ханс Холбайн Младия (на немски: Hans Holbein der Jüngere) (1497-1543) е германски художник, последния виден представител на германската живопис от 16 век.

Ханс Холбайн произхожда от известна аугсбургска фамилия. Баща му, Ханс Холбайн Стария, е един от най- известните художници на своето време. С изкуство се е занимавал и чичо му, Зигмуд Холбайн, за чието творчество и живот е известно малко.

Още от малък художникът е възпитаван в Духа на новите светски идеи, на интерес към античността, към постиженията на науката и към книгите.

Влияние от италианското изкуство[редактиране | редактиране на кода]

Изкуството на Италианския зрял ренесанс е допринася значително за откъсването му от късното готическо изкуство. Ранните произведения на Холбайн са близки по изобразителни похвати до класическите образци на Италианския ренесанс. По-късно силно влияние върху светогледа на художника оказват хуманистите от онова време Еразъм Ротердамски, нидерландски филолог и философ в Базел, и Томас Мор в Лондон.

Получил художественото си възпитание в дома на баща си, Холбайн работи отначало в Аугсбург.

1-ви Базелски период (1515—1525)[редактиране | редактиране на кода]

Ханс Холбайн Младият и брат му Амброзиус Холбайн, също художник, се преместват през 1514 г. в Базел, Швейцария с надеждата да намерят там добро препитание като илюстратори. Той се запознава с много хуманисти и учени от този период, в това число и с Еразъм Ротердамски. По молба на последния илюстрира неговата работа «Възхвала на глупостта» издание от 1514 година с 82 рисунки. Холбайн илюстрира и други книги, участва в създаването на немския превод на Библията на Мартин Лютер. Както и неговия баща, създава витражи и рисува портрети.

Брак[редактиране | редактиране на кода]

През 1519 г., годината на смъртта на брат му, Ханс се жени за 4 години по-възрастната от него Елзбет Бинзенщок, вдовица на един базелски кожухар, което му дава възможност да стане член на Базелския еснаф на художниците и през 1520 г. да стане гражданин на Базел. Елзбет ражда четири деца. Жена си и първите две деца Ханс Холбайн увековечава в картината си „Жената на Холбайн с двете по-големи деца“ /1528, Художествен музей Базел/, която се счита за една от първите картини, в които един художник изобразява семейството си.

В Базел Холбайн Младият прави няколко портрета на Еразъм Ротердамски. Там той сътворява и двете си известни картини на Мадоната, "Дармщетската Мадона"/1525-26 г., от 2004г намираща се в Щедел, Франкфурт на Майн/ и "Солотумската Мадона"/ 1522 г., намираща се в Художествения музей в Солотум/.

1-ви английски период (1526-28)[редактиране | редактиране на кода]

През 1526 г. Холбайн оставя Базел, тъй като заради Реформацията става трудно да намира работа. В Англия той намира добър прием от Томас Мор, на когото Еразъм написал препоръчително писмо. Подчинямайки се на господстващия в Англия вкус, той за всичкото време на своето пребиваване там рисува изключително портрети; на Мор и неговото семейство, на архиепископ Кентърбъри, на астронома Кратцер, и др.

2-ри Базелски период (1529-31)[редактиране | редактиране на кода]

При завръщането си в Базель през 1528 г. Холбаин завършва фреските в залата на кметството (1530, сцени от Стария Завет) и рисува няколко портрети.

2-й английский период (1532—1543)[редактиране | редактиране на кода]

През 1531 г. се преселва в Англия и много бързо става известен във висшите кръгове. През 1536 г. е назначен за придворен художник на английския крал Хенри VIII. Последните 11 години от живота си Холбайн посвещава на портретното изкуство, като създава много шедьоври.

От втората половина на 30-те години върху портретното творчество на Холбайн оказват влияние вкусовете и прищевките на двора, а също и еволюцията на европейската живопис в посока на маниеризма, но въпреки това Ханс Холбайн Младия не тръгва по пътя на идеализацията и пълното отказване от житейската правдоподобност в картините си.

Последният период на своя живот художникът живее между Базел и Лондон. През 1543 г., между 7 октомври и 29 ноември, той умира от чума, свирепстваща в Лондон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Пахомова В. А. Графика Ганса Гольбейна Младшего / В. А. Пахомова. — Л. : Искусство, 1989. — 228 с. : ил. — Библиогр.: с. 126—133.
  • Batschmann O. Hans Holbein : Sein Leben u Werk / Oskar Batschmann u. Pascal Griener. — Koln : DuMont, 1997. — 256 c.
  • Foister S. Holbein and England / S. Foister. — New Haven ; London : Yale univ. press for the Paul Mellon centre for studies in British art, 2004. — 308 p. : ill.
  • Pettegree A. Holbein: Court painter of the Reformation // History today. — 1998. — Vol. 48. — P. 22-28.
  • Зинаида Борисова „Галерия Боргезе“