Ханс Холбайн Младия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ханс Холбайн Младия
Hans Holbein d. J. 078.jpg
Автопортрет 1542 г. галерия Уфици
Роден 1498
Аугсбург, Германия
Починал 1543
Лондон, Великобритания
Националност германец
Ханс Холбайн Младия в Общомедия
"Портрет на Еразъм" - 1523 г.

Ханс Холбайн Младия (на немски: Hans Holbein der Jüngere) (1497-1543) е германски художник, последния виден представител на германската живопис от 16 век.

Ханс Холбайн произхожда от известна аугсбургска фамилия. Баща му, Ханс Холбайн Стария, е един от най- известните художници на своето време. С изкуство се е занимавал и чичо му, Зигмуд Холбайн, за чието творчество и живот е известно малко. Още от малък художникът е възпитаван в Духа на новите светски идеи, на интерес към античността, към постиженията на науката и към книгите. Изкуството на Италианския зрял ренесанс е допринесло значително за откъсването му от късното готическо изкуство. Ранните произведения на Холбайн са близки по изобразителни похвати до класическите образци на Италианския ренесанс. По-късно силно влияние върху светогледа на художника оказват хуманистите от онова време Еразъм Ротердамски, нидерландски филолог и философ в Базел, и Томас Мор в Лондон. Получил художественото си възпитание в дома на баща си, Холбайн работи отначало в Аугсбург. Ханс Холбайн Младият и брат му Амброзиус Холбайн, също художник, се преместват през 1514 г. в Базел с надеждата да намерят там добро препитание като илюстратори. Тук Ханс работи за Ханс Фробен и илюстрира книгите „Възхвала на глупостта“ от Еразъм Ротердамски и „Утопия“ от Томас Мор. През 1519 г., годината на смъртта на брат му, Ханс се жени за 4 години по-възрастната от него Елзбет Бинзенщок, вдовица на еден базелски кожухар, което му дало възможност да стане член на Базелския еснаф на художниците и през 1520 г. да стане гражданин на Базел. Елзбет ражда четири деца. Жена си и първите две деца Ханс Холбайн увековечава в картината си „Жената на Холбайн с двете по-големи деца“ /1528, Художествен музей Базел/, която се счита за една от първите картини, в които един художник изобразява семейството си.

В Базел Холбайн Младият прави няколко портрета на Еразъм Ротердамскси. Там той сътворява и двете си известни картини на Мадоната, "Дармщетската Мадона"/1525-26 г., от 2004г намираща се в Щедел, Франкфурт на Майн/ и "Солотумската Мадона"/ 1522 г., намираща се в Художествения музей в Солотум/.

През 1528 г. се преселва в Англия и много бързо става известен във висшите кръгове. През 1536 г. е назначен за придворен художник на английския крал Хенри VIII. Последните 11 години от живота си Холбайн посвещава на портретното изкуство, като създава много шедьоври. От втората половина на 30-те години върху портретното творчество на Холбайн оказват влияние вкусовете и прищевките на двора, а също и еволюцията на европейската живопис в посока на маниеризма, но въпреки това Ханс Холбайн Младия не тръгва по пътя на идеализацията и пълното отказване от житейската правдоподобност в картините си.

Източници[редактиране | edit source]

1. Зинаида Борисова „Галерия Боргезе“