Червен (Област Русе)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Червен.

Червен
Village of Cherven.jpg
Панорамен изглед на Червен
България
Red pog.png
Червен
Област Русе
Red pog.png
Червен
Общи данни
Население 239 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 38,171 km²
Надм. височина ? m
Пощ. код 7084
Тел. код 08156
МПС код Р (Р)
ЕКАТТЕ 80443
Администрация
Държава България
Област Русе
Община
   - кмет
Иваново
Георги Миланов
(ГЕРБ)

Червен е село в Северна България. То се намира в община Иваново, Област Русе. В него се намира средновековен град Червен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Червен е разположено в северна България. През него минава река Черни Лом и разделя селото на две части. Двете махали, разделени от реката, са Аврамовската махала и Долната махала.

История[редактиране | редактиране на кода]

Село Червен някога е било средновековен град. Горе на скалата живеели богатите боляри, а долу живеели бедните селяни, които цял ден се потели, за да си изкарат хляба. Много пъти Червен бил превземан от османлиите, но винаги се освобождавал, докато не бил опожарен и погребан от време и пръст.

Средновековният град бил построен върху скала и бил ограден от река, която и до днес си тече в коритото - Черни Лом. Градът също бил непристъпен за врагове заради здравата стена, която някога зидарите на Червен изградили. Както всеки град обаче, и Червен имал свои недостатъци. Той лесно бил опожаряван. Най-странното е, че враговете винаги сварвали да нападнат Червен точно в разцвета му. След последното му опожаряване част от жителите се оттеглили от реката и се заселили по скалите, защото започнали да стават наводнения и прочие. Така минали вековете. Мястото на средновековния град останало без население, затънало в пръстта под товара на времето. На мястото на старата крепост останала да стърчи само кулата, а жителите на селото останали долу. По-късно, в края на 20 в., археолозите проявили интерес и започнали разкопки. Открити били накити, оръжия, сечива, домакински съдове, монети. Разкрити са много сгради: църкви, жилищни постройки и т.н. Средновековният Червен е имал и едно водохранително съоръжение, от което взимали вода за всекидневието.

Хората в средновековен Червен като всеки един български град си имали църкви и се молели в тях на Бог.Особено набожни били болярите.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Руините на средновековния град се намират до едноименното село. Този град е един от най-значимите военно-административни, стопански и църковни-културни центрове на Второто българско царство /12-14век/. Той е наследник на ранновизантийска крепост от 6 век. Състои се от укрепен вътрешен град с две части, разположен върху висок скален рид и неукрепено подградие в подножието. На територията на града са разкрити монументални крепостни съоръжения, голям замък, улици, два подземни водоснабдителни прохода, църкви, обществени, военни, стопански и жилищни сгради, съоръжения за добиване на желязо и др. Обявен е за археологически резерват.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]