ENIAC

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

ENIAC е абревиатура от Electronic Numerical Integrator and Computer и е означение на първата електронноизчислителна машина (компютър) с общо предназначение. Построена е по време на Втората световна война с първоначална цел да изчислява балистични таблици за нуждите на американската армия.[1] Конструиран е през 1945 г. от американците Джон Мокли и Дж. Проспър Екърт-младши.

Изработването на компютъра е възложено на университета на Пенсилвания през 1943 г. През февруари 1946 г. Джон Моукли и Преспър Екърт завършват работата. Цената на разработката е почти половин милион долара. Машината е спряна през ноември 1946 година за обновяване на паметта и следващата година е преместена на изпитателния полигон в Абърдийн, Meриленд. Използва се до октомври 1955-та. Машината тежи 30 тона. В сравнение с днешните стандарти е гигантска. Тя заема площ от 1460 кв.м и консумира 150 000 вата електроенергия.

Бележки[редактиране | edit source]

  1. Асенова, П. и колектив. Работа с компютри във фирмите, учебник за специалност „Сътрудник в дребния и средния безнес“, ИК „Призма“, София, 2001.

Източници[редактиране | edit source]

Статия в PC WORLD.