Джон фон Нойман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон фон Нойман
американски математик
Джон фон Нойман 
Роден: 28 декември 1903 г.
Починал: 8 февруари 1957 г. (53 г.)

Джон фон Нойман (на английски: John von Neumann, на унгарски: Neumann János) (28 декември 1903 - 8 февруари 1957) е роден в Унгария американски математик от еврейско потекло, направил множество важни приноси към квантовата физика, функционалния анализ, теорията на множествата, икономиката, информатиката, статистиката и други области, свързани с математиката.

Преди всичко фон Нойман е запомнен като пионер на съвременния цифров компютър и прилагането на теория на операторите към квантовата механика, като член от екипа на Проекта Манхатън и създател на теорията на игрите и концепцията за клетъчните автомати.

Джон фон Нойман e син на преуспяващ будапещенски банкер. От дете се отличава с феноменални способности. Той води с баща си спор на древногръцки език когато е шестгодишен, а на осем години усвоява основите на висшата математика. През целия си съзнателен живот демонстрира способност да извършва на ум сложни изчисления, като прави това по-бързо от всички, въоръжен с хартия, молив и справочник. Интелектуалното му съвършенство е съвкупност от изрядна доза добродушие и привлекателна ексцентричност.

Фамилията му в превод от немски означава „нов човек“.

Фон Нойман участва в свръхсекретните проекти по създаване на атомна и водородна бомба. Доказва математически осъществимостта на взривния способ за детонация на атомната бомба. За бъдещия компютър представите му били „не просто като за мощно пресмятащо устройство, а като универсален инструмент за научни изследвания, с практически неограничени възможности за решаване на задачи с алгоритмичен характер“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Манев, К. Н. Манева, Информатика за 9 клас, профилирана подготовка, учебник, ИК „Анубис“, 2002, с. 77

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]