The Edge of Glory

от Уикипедия, свободната енциклопедия
The Edge of Glory
Сингъл на Лейди Гага
от албума Born This Way
Издаден9 май 2011 г.
Форматкомпактдиск, грамофонна плоча, дигитално сваляне
Записан2010 – 2011 г.
Стилпоп, електро-рок, диско
Времетраене5:20
Музикален издателStreamline, Kon Live, Interscope
АвторСтефани Джерманота, Фернандо Гарибей, Пол Блеър
ПродуцентЛейди Гага, Фернандо Гарибей
Хронология на синглите на Лейди Гага
Judas
(2011)
„The Edge of Glory“
(2011)
3-Way (The Golden Rule)
(2011)

„The Edge of Glory“ (от английски: „Ръбът на славата“) е песен на американската певица Лейди Гага, част от втория ѝ студиен албум – „Born This Way“ (2011). Песента е издадена на 9 май 2011 г. като трети сингъл от проекта. По първоначален план „The Edge of Glory“ е един от двата промо сингъла, но след успешната премиера на песента, статутът ѝ е променен на официален сингъл. Текстът коментира последните моменти от човешкия живот. Гага споделя, че намира вдъхновение след смъртта на дядо си през септември 2010 г. и посвещава песента на него. Мелодията включва соло на саксофон от Кларънс Клемънс и наподобява творчеството на Брус Спрингстийн, както и характерния стил за 1980-те.

Песента впечатлява критиците и много я описват като акцент в албума. Похвали получават припева и продукцията, както и „емоционалните“ вокали на Лейди Гага. „The Edge of Glory“ се оказва успех – успява да се класира в топ 10 в държави като Австралия, Белгия, Канада, Нова Зеландия, Норвегия, Испания и Обединеното кралство. В САЩ достига №3, с което се превръща в десетия пореден сингъл на певицата, достигнал топ 10 на музикалния чарт Billboard Hot 100.

В края на май 2011 г. е записано музикално видео към песента, дело на Лейди Гага и екипа на Haus of Gaga. В сравнение с предишните проекти на певицата, клипът е семпъл и представя Гага танцуваща на противопожарна стълба и разхождаща се по глуха улица. Впечатление прави липсата на хореография и танцьори, както и това, че виждаме само два тоалета във видеото. Критиците одобряват проекта и го сравняват с клипове на Майкъл Джаксън, Мадона и Джанет Джаксън. Лейди Гага изпълнява песента по време на свои телевизионни появи, церемонии по награждаване, както и на редица от своите концертни турнета.

Предистория и издаване[редактиране | редактиране на кода]

Русата коса с черни кичури е характерна визия за певицата през този период.

„The Edge of Glory“ е написана от Лейди Гага, Фернандо Гарибей и DJ White Shadow и продуцирана от Гага и Гарибей. Песента е спомената за пръв път през януари 2011 г., когато певицата споделя няколко стиха в социалните мрежи. White Shadow споделя, че няколко дни преди началото на европейската част на The Monster Ball Tour през 2010 година, Гага прекарва няколко дни с болния си дядо. След смъртта му, тя споделя с диджея, че е написала песен, свързана с неговото влияние. В интервю Лейди Гага споделя:

Песента разказва за това как баба ми бдеше над него, докато той умираше. Имаше един момент, в който се почувствах сякаш той я поглежда и се възприема за победител в живота. Един вид – „Аз съм шампион. Ние победихме. Спечелихме благодарение на любовта ни“. Бракът им продължава 60 години. Разсъждавах над идеята за този момент, в който решаваш, че не е лошо да си отидеш – нямаш повече какво да кажеш, какво да свършиш, какво да постигнеш. На ръба на скалата си, сваляш шапката си и си отиваш. Това усетих в онзи момент.

Вдъхновение за песента Гага намира и във филма „Роки“ от 1976 година, който е сред любимите на певицата. Тя споделя, че „The Edge of Glory“ е за това да погледнеш живота в очите, чувствайки се победител, подобно на героя в лентата.

На 5 май 2011 г. от Интерскоуп Рекърдс изпращат имейли на радиостанции из САЩ, с което обявяват, че премиерата на песента ще се състои на 9 май 2011 г. и ще бъде част от рекламната кампания „Обратно броене до Born This Way“. Първоначално става ясно, че „The Edge of Glory“ е първият от два промо-сингъла в албума. След представянето на песента обаче тя предизвиква огромен интерес и Гага решава да я направи трети официален сингъл. Обложката е представена чрез Twitter акаунта на певицата. На кадъра тя е без горнище, с отворена уста и вееща се коса, а на лицето ѝ виждаме протези, подобни на тези на обложката на пилотния сингъл.

Музикално видео[редактиране | редактиране на кода]

Към март 2021 г. видеото има над 166,4 млн. гледания в официалния YouTube канал на Лейди Гага.

Разработка[редактиране | редактиране на кода]

По време на The Born This Way Ball Гага изпълнява песента, облечена с тоалет, напомнящ за този в клипа.

През 2011 г. хореографът на Лейди Гага, Лориан Гибсън, разкрива, че видеото към песента е в процес на разработка. Въпреки че не споделя повече относно концепцията на проекта, намеква, че има нещо общо с риби. По-късно Гага споделя, че сценарият е готов и е любимият ѝ, по който е работила до момента. Става ясно и че е обявен кастинг за мъжката роля в клипа, като изискванията посочват, че екипът търси актьор от Доминикана или Пуерто Рико. Набират се актьори и за ролите на репортер, доктор, както и група военни за сцени на стрелба. За режисьор е нает Джоузеф Кан, но не след дълго от лейбъла обявяват, че Кан и Гага са отказали да работят заедно поради творчески различия. Гибсън потвърждава, че е имало „проблеми на снимачната площадка“, поради което Кан е освободен от позицията на режисьор.

Творческият колектив на Лейди Гага, Haus of Gaga, режисира видеото. Редактор, работещ с Кан, разкрива, че част от първоначалната концепция на видеото по-късно е използвана за изпълнение на живо на песента. Той добавя, че идеята за клипа включва русалки, а за проекта са били построени декори за сцени в болница, копие на Бруклинския мост, както и е подготвяна мащабна сцена под вода. Певицата обаче възнамерява да направи промени в последния момент, което създава неразбирателства между нея и Кан, и така тази концепция е цялостно отхвърлена. Видеото е заснето на декор, вдъхновен от Ню Йорк. Гага разказва, че идеята ѝ е да представи по-семпло видео, което обръща внимание на успехите, които е постигнала, като снимачната площадка наподобява улицата, на която е живяла преди да добие популярност. Премиерата е на 16 юни 2011 г. по време на епизод на предаването „So You Think You Can Dance“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Във видеото Лейди Гага представя тоалет от архива на Джани Версаче. Визията ѝ се състои от кожен костюм, наподобяващ БДСМ облекло, златни бижута, както и лак за нокти и червило в ярки цветове. В клипа липсват хореография, танцьори и изпълнен със символизъм сюжет – елементи, които са преобладаващи в предишни проекти на певицата. Освен самата Гага, саксофонистът Кларънс Клемънс е единственият друг човек, който се появява във видеото.

В началото на клипа Лейди Гага се показва зад ъгъла на глуха улица. Цялата снимачна площадка е осветена в червени и лилави светлини, идващи от прозорците на сградата и от улицата, и е изпълнена с дим, излизащ от канала. Сменят се кадри на Гага танцуваща на противопожарната стълба, по улицата и на стълби пред входа на сградата, заедно с Клемънс. В края на клипа певицата коленичи пред сградата и целува тротоара. Видеото завършва с Гага, която се връща в задимен апартамент през прозореца.

Екип[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнение на наградите MuchMusic в Канада през 2011 г.
  • Лейди Гага – вокали, текстописец, продуцент, клавишни, беквокали
  • Фернандо Гарибей – текстописец, продуцент, програмиране, клавишни
  • DJ White Shadow – текстописец и програмиране на ударни
  • Кларънс Клемънс – саксофон
  • Карийм „Джийзъс“ Девлин – китара
  • Дейв Ръсел – звукозапис и аудио миксиране
  • Джин Грималди – аудио мастеринг
  • Джордж Тандеро – асистент
  • Кен Кнапстад – асистент
  • Кента Йонесака – асистент
  • Кевин Портър – асистент
  • Ал Карлсън – асистент

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Edge of Glory в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​