Абел Аганбегян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Абел Аганбегян
Աբել Գյոզի Աղանբեկյան
руски съветски икономист
Абел Аганбегян през 2015 г.
Абел Аганбегян през 2015 г.

Роден

Етнос арменци[1]
Награди Ленин[1]
Орден на Трудовото червено знаме
Василий Леонтиев
Научна дейност
Област Икономика
Работил в Институт по икономика и организация на промишленото производство на Сибирското отделение на АН
Академия за народно стопанство на СССР
Абел Аганбегян в Общомедия

Абел Гезевич Аганбегян (на руски: Абе́л Гезе́вич Аганбегя́н) е виден руски съветски икономист от арменско-грузински произход.

Завършва Московския институт за народно стопанство „Г. В. Плеханов“ (1955). Член е на КПСС от 1956 г. Става кандидат на икономическите науки (1957), доктор на икономическите науки (1963), член-кореспондент на Академията на науките на СССР (1964), академик на АН на СССР (1974).

Работи в Държавния комитет по въпросите на труда и работната заплата (1956 – 1961). Директор на Института по икономика и организация на промишленото производство на Сибирското отделение на Академията на науките (1964 – 1984). Съветник на Михаил Горбачов по икономическите въпроси по времето на неговото председателство на Върховния съвет на СССР. Ректор на Академията за народно стопанство на СССР (преобразувана в Академия за народно стопанство при правителството на Руската федерация) от 1989 до 2002 г. След това е завеждащ Катедра „Икономическа теория и политика“ на АНХ.

Райнхард Хьон и Гизела Бьоме – създателите на Харцбургския модел на управление, с Абел Аганбегян, Олег Проценко и Сергей Календжян.

Основател е и първи главен редактор на икономическото научно списание „ЕКО“ (ЭКО), Новосибирск, бил е член и на редколегията на научно-популярното списание „Наука и живот“ (Наука и жизнь).

Председател на Съвета на директорите на британско-руското съвместно предприятие „Линк“, председател на Съвета на директорите на банка „Зенит“.

Чуждестранен член на Българската (1986) и на Унгарската (1988) академии на науките, член-кореспондент на Британската академия (1988), почетен професор на Санктпетербургския университет по управление и икономика, почетен доктор на Кингстънския университет, Великобритания. Награден е с медал „Леонтиев“ (2004).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Арменска съветска енциклопедия.